Ingezonden persbericht


Hilversum, 5 juli 2011

CATEGORIE 'MIJLPALEN' MAAKT TV CANON COMPLEET

De TV Canon lanceert vandaag de laatste van de twaalf categorieën onder de titel: 'Mijlpalen'. Hierin is plaats voor programma's, programmamakers en genres die op hun eigen wijze naam hebben gemaakt in de geschiedenis van de televisie in Nederland en in sommige gevallen zelfs ver buiten onze landsgrenzen.

Op 5 februari jl. maakte Nederland kennis met de TV Canon, een initiatief van het themakanaal Best 24. Sinds de start zijn meer dan 40.000 stemmen binnengekomen. Programmamakers riepen hun publiek op om te stemmen en kijkers hebben met succes eigen titels ingebracht, die door de selectiecommissie in eerste instantie niet waren voorgedragen. Kortom: de TV Canon leeft bij het publiek! Stemmen is nog tot en met zondag 11 september a.s. mogelijk op de nieuwste rubriek 'Mijlpalen', maar ook op de overige categorieën zoals 'Drama', 'Humor' en 'Amusement'. De bekendmaking van de complete TV Canon, met in totaal 60 programmatitels, volgt later in september.

De categorie 'Mijlpalen' is in het leven geroepen om in de TV Canon plaats te kunnen bieden aan programma's en programmamakers die mediageschiedenis hebben geschreven. Hieronder vallen eenmalige shows als Open het Dorp met Mies Bouwman en De Grote Donorshow van BNN. Big Brother heeft het genre realityshow wereldwijd op de kaart gezet en Peter R. de Vries maakte wereldnieuws met zijn onthullingen over Joran van der Sloot. NOS Evenementen verzorgt de verslaggeving rond het Koninklijk Huis, maar maakt ook uitzendingen bij grote nieuwsgebeurtenissen zoals de aanslagen van 11 september 2001 en de oorlog in Irak (jaren '90). De samenstellers willen verder de overleden programmamaker Bart de Graaff eren met een nominatie als tv-personality. Hij lukte hem om BNN als publieke omroep op te richten en daarmee vernieuwende televisie te maken voor een jongere doelgroep.

Series als 'Ja Zuster, Nee Zuster', 'Floris', en 't Schaep met de 5 pooten' zijn ook ondergracht in de categorie 'Mijlpalen'. Zij hebben allemaal de tand des tijds met glans doorstaan en hebben recentelijk een succesvolle remake gekend in de vorm van een film of een tv-serie.

De complete keuzelijst is als volgt:

Big Brother

De Grote Donorshow

Open het dorp

Ja Zuster, Nee Zuster

NOS Evenementen

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever

Oudejaarsconferences

Boer Zoekt Vrouw

't Schaep met de 5 pooten

Floris

Waldolala

Bart de Graaff




Ingezonden persbericht