Gemeente Cromstrijen


Hoeksche Waard sluit aan bij programma Depressiepreventie (05-07-2011)

De vijf gemeenten in de Hoeksche Waard -Korendijk, Cromstrijen, Oud-Beijerland, Strijen en Binnenmaas- nemen deel aan het uitvoeringsprogramma Depressiepreventie van de GGD ZHZ.

Focus op jeugd

In 2011 ligt de focus in de Hoeksche Waard bij de doelgroep 'jeugd'. De GGD ZHZ benadert daarom binnenkort diverse scholen in de Hoeksche Waard. Op die manier probeert zij inzicht te krijgen in de behoefte van de school om de psychische gezondheid van hun leerlingen te bevorderen. Een vraaggerichte manier van werken dus. Wanneer een school wil investeren in het thema 'mentale weerbaarheid', dan is het mogelijk om hierin vanuit het uitvoeringsprogramma Depressiepreventie te worden begeleid.

KIES

Uit een inventarisatie van vorig jaar blijkt dat er in de Hoeksche Waard in ieder geval behoefte is aan KIES. Deze cursus is bedoeld voor kinderen in echtscheidingssituaties. Diverse onderzoeken tonen aan dat kinderen vaak nadelige gevolgen ondervinden van de scheiding van hun ouders. Carolien Vogelaar, projectleider bij de GGD ZHZ, is blij dat de GGD dit jaar KIES ook kan aanbieden in de Hoeksche Waard: "Voor relatief veel kinderen begint na het uiteengaan van de ouders een jarenlange zoektocht naar rust en stabiliteit. Om kinderen hierbij te helpen, bieden wij KIES aan. Bij KIES krijgen kinderen de gelegenheid te vertellen wat ze echt van de situatie vinden, zonder bang te hoeven zijn er iemand verdriet mee te doen". De eerste KIES-groep start in oktober 2011. Schoolmaatschappelijk werkers van Careyn worden vanuit het programma opgeleid om de cursus te kunnen geven.

Doelgroep ouderen

Ook worden in 2011 in de Hoeksche Waard enkele voorlichtingsactiviteiten uitgevoerd voor de doelgroep 'ouderen'. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorlichtingen binnen kerkgemeenschappen.