VerkeersInformatieDienst

Elf procent minder verkeersdoden EU

5 juli 2011, 13:57

In vergelijking tot 2009 is het aantal verkeersdoden in de Europese Unie in 2010 met elf procent gedaald. Dat heeft het de Europese Commissie dinsdag bekend gemaakt.

Het aantal Nederlandse verkeersdoden daalde sneller dan het Europese gemiddelde. In vergelijking tot 2009 vielen er in het afgelopen jaar 17 procent minder slachtoffers te betreuren. Onder andere Luxemburg (-33%), Malta (-29%), Zweden (-26%) en Slowakije (-26%) konden nog betere cijfers overleggen.

Eurocommissaris Siim Kallas (Transport) noemde de cijfers bemoedigend, maar benadrukte dat er nog veel werk te verzetten valt: "Hoewel er sinds 2001 bijna 100.000 minder doden vallen, verongelukken er nog steeds honderd mensen per dag op de Europese wegen. Dit moet minder."

In Portugal steeg het aantal verkeerdoden licht, met één procent. In Estland was de stijging forser, daar waren twintig procent meer slachtoffers te betreuren.

In 2010 lanceerde de Europese Commissie een plan om het aantal verkeersslachtoffers voor 2020 te halveren. Om dit te bereiken wordt vooral gekeken naar het verbeteren van rijopleidingen voor aspirant bestuurders in Europa. Bovendien moeten de veiligheidseisen van voertuigen omhoog.