Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Harmen Boerboom multimediaal correspondent Suriname

HILVERSUM, 5 juli 2011 - Harmen Boerboom, correspondent voor de Wereldomroep in Suriname, gaat daar ook voor de NOS aan de slag. Als nieuwe multimediale correspondent gaat hij het Surinaamse nieuws verzorgen voor radio, televisie en internet. Boerboom, die in dienst blijft van de Wereldomroep, vervangt Hennah Draaibaar die in maart van dit jaar als correspondent is gestopt. Boerboom is al sinds medio 2009 haar vervanger.

Suriname is voor Boerboom (54) bekend terrein. In de jaren '60 doorliep hij daar de lagere en - deels - middelbare school. Na afronding van zijn middelbare school in Nederland studeerde hij vervolgens Journalistiek met afstudeerrichting radio. Eind jaren zeventig startte Boerboom zijn loopbaan bij de VARA-radio. Later volgde onder andere Veronica Radio, BBC-radio, NCRV-radio en uiteindelijk het NOS Radio 1 Journaal, waar hij tot zijn vertrek naar Suriname in 2009 eindredacteur was. Naast zijn radiowerk schreef hij, samen met journalist Joost Oranje, begin jaren negentig het boek 'Slagschaduw over Suriname' over de 8-decembermoorden van 1982 onder het militaire regime van toenmalig legerleider Desi Bouterse. Dezelfde Bouterse die sinds augustus 2010 president van Suriname is.

Volgens Boerboom is Suriname journalistiek gezien een uitermate interessant land. "Ik volg de ontwikkelingen als journalist al sinds de jaren '80. Ik heb de donkere tijden meegemaakt tijdens het militaire bewind van Desi Bouterse en tijdens de binnenlandse oorlog. Of je het nu leuk vindt of niet: diezelfde Bouterse is democratisch gekozen. Suriname is in beweging. Bouterse wil de geschiedenis niet ingaan als moordenaar of drugsdealer, maar als de man die het land tot grotere hoogte heeft gebracht. Door de komst van Bouterse als president beginnen nu ook bij de oude politieke partijen de panelen te schuiven.

"Juist op het moment dat de relatie tussen Den Haag en Paramaribo is bekoeld, is het van belang dat er Nederlandse journalisten actief blijven in Suriname", aldus Boerboom. "De sterke historische band tussen de beide landen blijft gewoon bestaan, ongeacht het politieke gekissebis en het stoppen van samenwerking op wetenschappelijk, sociaal en cultureel gebied. Het is belangrijk om Nederland juist om die reden te blijven informeren over de gang van zaken in Suriname."




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)