Ingezonden persbericht


Persbericht Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

Melkprijs in eerste halfjaar 2011 verder omhoog

Fors herstel zuivelmarkt in 2010

De melkveehouderij staat er aanzienlijk beter voor dan een paar jaar geleden. Na het diepe prijsdal in 2009 was een krachtig marktherstel het meest kenmerkend voor het zuiveljaar 2010. In de LTO Internationale Melkprijsvergelijking 2010 nemen de Nederlandse zuivelbedrijven een betere positie in dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit het rapport dat vanmorgen in Oosterhout (NB) is gepresenteerd.

In het eerste halfjaar van 2011 bewegen de opbrengstprijzen zich op een hoger niveau dan de gemiddelde melkprijzen in de afgelopen jaren. De elkprijsschommelingen zijn de afgelopen vijf jaar echter fors toegenomen. 'De verwachting is dat deze eerder groter dan kleiner worden en dus is het verstandig om daar op te anticiperen. We moeten immers ook periodes met lagere melkprijzen kunnen opvangen en dit houdt in dat ondernemers keuzes moeten maken, ook wat betreft de afzet van hun melk', zei Kees Romijn bij de presentatie van de melkprijsvergelijking.

Het stevige marktherstel in 2010 is mede te danken aan de grote, voortdurende vraag van opkomende economieën als China, India en Brazilië. Ook de grote kaasexport naar Rusland was voor de Europese melkveehouders van groot belang. Nederland exporteert 60% van de melkproductie, vooral in de vorm van kaas. Een vijfde deel van de totale melkplas gaat naar landen buiten de Europese Unie. De melkveehouders in ons land profiteren hiermee net als de zuivelindustrie van de groei van de internationale zuivelmarkt.

In de elfde editie van de Internationale Melkprijsvergelijking, die in samenwerking met de European Dairy Farmers door het Productschap Zuivel wordt gemaakt, worden de aan de melkveehouders uitbetaalde melkprijzen van zeventien zuivelondernemingen in Europa op een rij gezet. Wat in het oog loopt is dat in 2010 het verschil tussen de hoogte en laagste melkprijs (het Britse First Milk) maar liefst 13,81 euro per 100 kg melk bedraagt. Dat is verschil is in 2010 overigens wel afgenomen.

Nederlands grootste zuivelcoöperatie Friesland Campina is in 2010 opgeschoven van de 9e naar de 4e plaats. De uitbetaalde prijs steeg met 6,60 euro naar 32,82 cent per 100 kg melk (+ 25,2%). DOC Kaas klom op van plaats 14 naar de 5e plaats: de uitbetalingsprijs was vorig 8,94 euro hoger en liep op naar 32,41 euro (+38,1%). De melkprijs van DOC Kaas is hiermee de grootste stijger van alle 17 zuivelbedrijven. De nummers drie tot en met tien ontlopen elkaar overigens niet veel. Opvallend is verder de berekende melkprijs van de koploper, het Finse bedrijf Hämeenlinnan O. als enige is gedaald (-1,2%).

Door de hervormingen in het Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB) fluctueren prijzen sinds 2007 veel meer dan daarvoor. Daarom is continuïteit voor melkveehouders belangrijker geworden dan de gemiddelde melkprijs van één jaar. Daarom biedt de meerjarentabel in het rapport, met de gemiddeld uitbetaalde melkprijs sinds 1999, aan melkveehouders de beste informatie.

Niet alleen in Europa maar ook elders ter wereld zijn de melkprijzen vorig jaar flink gestegen. Het Nieuw-Zeelandse Fonterra betaalde over het seizoen 2010/2011 een recordprijs aan de melkveehouders, die voor het eerst sinds de start van de LTO-melkprijsvergelijking hoger was dan die van een aantal Europese zuivelondernemingen. Na het dal in 2009 hebben ook de melkprijzen in de Verenigde Staten zich in 2010 goed hersteld.

Zie ook: Melkmartbericht 1 juli 2011

Datum : 5 juli 2011
Nummer : P3129




Ingezonden persbericht