Rijksoverheid

Rosenthal bespreekt terrorisme, handel, mensenrechten en regionale situatie met Indiase ambtsgenoot.

Nieuwsbericht | 05-07-2011

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken bracht vandaag een bezoek aan zijn collega Somanahalli Mallaiah Krishna in New Delhi. Hij besprak nauwere samenwerking in de strijd tegen terrorisme, intensievere handelsbetrekkingen, mensenrechten en onder meer Afghanistan met zijn Indiase ambtgenoot.

Nederland en India willen meer informatie uitwisselen in de strijd tegen het terrorisme. Ook heeft hij Indiase veiligheidsfunctionarissen uitgenodigd de beveiliging van luchthaven Schiphol te komen bestuderen. Bovendien willen beide landen meer samenwerken in de strijd tegen piraterij.

Ook op economisch gebied zijn er mogelijkheden de banden aan te halen, zei Krishna. Nederland is de vijfde investeerder in India en de onderlinge handel is de afgelopen tien jaar sterk gestegen. Toch bieden voor Nederland de infrastructuur en logistiek, watermanagement en communicatietechniek nog volop investeringsmogelijkheden, zo vertelde Krishna.

Nederland is bovendien voorstander van een vrijhandelsakkoord tussen de EU en India. Dat zou veel kansen moeten bieden voor bedrijven aan beide zijden. De minister constateerde dat er op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen flinke vorderingen zijn gemaakt in India.

Rosenthal besprak tot slot de mensenrechten in India. De minister kaartte vooral het probleem van de kinderarbeid aan. Hij prees India omdat er grote vooruitgang zit in het aantal kinderen dat nu naar school gaat, in plaats van te werken. Ook dwangarbeid, vrouwenrechten, de positie van seksuele minderheden en die van vakbonden kwamen aan de orde. Krishna nam `goede nota' van zijn boodschap, zo vertelde de minister.