Rijksvoorlichtingsdienst

Kabinet bereid verder te gaan met bestuursakkoord

Hoewel het kabinet blijft bij de constatering dat er geen overeenstemming bestaat, ziet het wel de mogelijkheid om, rekening houdend met de zorg van de gemeenten, verder te gaan met de uitvoering van het eerder bereikte bestuursakkoord. Het kabinet schrijft dat in zijn reactie op de brief van de VNG van 14 juni.

Het kabinet wijst er in zijn brief aan de VNG op dat het onderhandelaarakkoord uiteindelijk bereikt werd door een concessie van de zijde van het kabinet, waarbij het kabinet afzag van een korting op het gemeentefonds in verband met de efficiencyverbetering bij de vorming van de Regionale Uitvoeringsdiensten. Het kabinet concludeert dat het standpunt van de VNG uiteraard impliceert dat die concessie buiten haken is geplaatst.

Tegelijkertijd onderkent het kabinet dat het de zorg van gemeenten met betrekking tot de reorganisatie van de sociale werkvoorziening niet heeft kunnen wegnemen. Het herbevestigt op dat punt de verklaring van het kabinet dat indien gemeenten, hoewel zij volgens de verwachtingen van het bestuursakkoord handelen, toch met een tekort geconfronteerd zullen worden, het kabinet zich dan mede aangesproken voelt. Het kabinet stelt daarbij dat de middelen die daarvoor nodig zijn, gevonden zullen worden in de middelen die vrijkomen vanwege het doorgaan van de eerdergenoemde korting. Daarbij zegt het kabinet toe dat voor zover de vrijvallende middelen niet nodig zullen blijken voor 2015 in gemeenschappelijk overleg beslist zal worden over de bestemming ervan.