Cedris: bod van het kabinet zet geen zoden aan de dijk

Persbericht van CEDRIS

Het aanbod van het kabinet om 100 miljoen extra te reserveren is onvoldoende om de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening het hoofd te bieden. 'Dit zet geen zoden aan de dijk', stelt de voorzitter van Cedris, mevrouw J.M. Leemhuis-Stout, 'Wel is het een begin dat het kabinet de noodzaak ziet voor een extra reservering. Er is echter nog steeds onvoldoende geld om de 500.000 mensen die straks op Werken naar vermogen zijn aangewezen, te helpen aan een passende baan', aldus de voorzitter van Cedris.
Cedris, de brancheorganisatie voor sociale werkvoorzieningsbedrijven, reageert hiermee op een voorstel van het kabinet om het overleg over het bestuurakkoord met de gemeenten vlot te trekken. Het kabinet wil 100 miljoen reserveren voor de sociale werkvoorziening voor 'onvoorziene ontwikkelingen'. Dat bedrag zou overigens ten koste gaan van de regionale uitvoeringsdiensten, waarover in het bestuurakkoord ook afspraken waren gemaakt.
Tegen deze achtergrond hebben de VNG en Cedris onlangs de Commissie-Westerlaken ingesteld om te kijken naar het perspectief van de sociale werkvoorziening onder Werken naar vermogen. 'Zo kan er een gezaghebbende, onafhankelijke uitspraak worden gedaan over reële (financiële) randvoorwaarden voor de uitvoerbaarheid van Werken naar vermogen', vindt mevrouw Leemhuis, 'zodat de impasse tussen het Rijk en gemeenten op dit dossier wordt doorbroken'.
Cedris stelde al eerder dat de grootste zorg voor de sector is dat er de komende jaren nauwelijks geld is om Werken naar vermogen uit te voeren (zie persbericht d.d. 21 april 2011).

*




Razende Robot Reporter