Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 5 juli 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: IPO portefeuillehoudersoverleg Ruimtelijke Ontwikkelingen en Wonen d.d. 16 juni 2011. (GM-beslissing d.d. 29-06-2011)
Kenmerk: 2011/011166

Op 16 juni 2011 vergadert het IPO-portefeuillehoudersoverleg Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen. Op de agenda staan ter bespreking de stand van zaken Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte, en de Woningwet. Gedeputeerde Staten hebben hun standpunten bepaald ten aanzien van dit agendapunt.

Onderwerp: IMG-project gemeente Dinkelland, project bezoekerscentrum bij Natura Docet, landschappelijke inpassing openbare parkeervoorziening. (GM-beslissing d.d. 05-07-2011) Kenmerk: 2011/0115043

In het kader van Investeren met gemeenten verleent de provincie Overijssel een subsidie ter grootte van ¤ 250.000,- voor de landschappelijke inpassing van de openbare parkeervoorziening bij het bezoekerscentrum Natura Docet in de gemeente Dinkelland.

Onderwerp: Vaststelling Ontwerpplan in Hoofdlijnen en concept MER ombouw provinciale weg N 331 Zwartsluis-Vollenhove naar een veilige Gebiedsontsluitingsweg Kenmerk: 2011/0102600

Gedeputeerde Staten gaan de verkeersveiligheid en bereikbaarheid op de provinciale weg N331 tussen Zwartsluis-Vollenhove sterk verbeteren door onder andere de scheiding van het langzaam en snelverkeer door aanleg van parallelwegen, aanbrengen van bermverharding en de aanleg van een rotonde bij de kruising met de Veerweg. Het Ontwerpplan in Hoofdlijnen en de concept MER voor het project legt de provincie van 14 juli tot en met 10 oktober 2011 ter inzage op het gemeentehuis van de gemeente Zwartewaterland in Hasselt en gemeente Steenwijkerland in Steenwijk. In deze periode kunnen betrokkenen een zienswijze indienen op de plannen. Voor de aanwonenden en andere belangstellenden wordt op 7 september een inloopavond georganiseerd in Hotel Zwarte Water in Zwartsluis. Voor verdere informatie: www.overijssel.nl/N331.

Onderwerp: Prestatiesubsidie activiteitenplan 2011 Oost NV Kenmerk: 2011/0084867

Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten Oost NV de prestatiesubsidie voor 2011 toe te kennen. Zij hebben dit besluit ter kennisname gebracht van Provinciale Staten. Oost NV is één van de instrumenten die de provincie gebruikt bij het versterken van de economische structuur in Overijssel. Oost NV wordt gefinancierd door de provincie Overijssel, de provincie Gelderland en het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie. Ieder jaar stelt Oost NV, in overleg met de drie subsidiënten, een activiteitenplan op waarin zij aangeeft welke activiteiten zij in Oost-Nederland in dat jaar gaan uitvoeren en met welke resultaten zij zal bijdragen aan de economische ontwikkeling van Oost-Nederland. Voor het realiseren van de afgesproken doelen werkt Oost NV nauw samen met andere partijen. De uitwerking van de participatie afspraken wordt vormgegeven met o.a. de Kamer van Koophandel, Syntens, Innovatieplatform Twente, Food- en Healthvalley, Kennispoort Regio Zwolle en Stedendriehoek Onderneemt het. De activiteiten van Oost NV en bovengenoemde partijen brengen investeringen van andere partijen teweeg (multipliereffect). De beoogde resultaten in 2011 voor heel Oost-Nederland zijn:


- Ontwikkeling en Innovatie: het stimuleren van technostarters, het clusteren van bedrijven en kennisinstellingen en het bevorderen van product- en procesinnovaties, wat een investeringsimpuls van ¤ 72 miljoen teweeg brengt.
- Investeringsbevordering: het uitvoeren van acquisitie en/of behoudprojecten, wat een investeringsvolume van ¤ 150 miljoen en 1.000 directe arbeidsplaatsen tot gevolg heeft.
- Bedrijfsomgeving: het opstellen van masterplannen, het uitvoeren van onderzoeken, het uitvoeren projectmanagement voor projecten waarmee een (veelal in de toekomst te realiseren) omvang van 475 hectare te herstructureren bedrijventerreinen is gemoeid. Oost NV heeft in de periode 2007-2010 een substantiële bijdrage geleverd aan de volgende resultaten:


- revitalisering van 3.000 ha bedrijventerreinen;
- 5.000 directe en 5.000 indirecte arbeidsplaatsen;
- een investeringsimpuls bij bedrijven en kennisinstellingen in onderzoek en ontwikkeling van 320 miljoen euro; een investeringsimpuls van 500 miljoen euro als gevolg van vestiging van (buitenlandse) bedrijven en uitbreiding van bestaande bedrijven.

Onderwerp: Beantwoording Statenvragen over IMAO
Kenmerk: 2011/0107297

Op 14 mei jl. heeft de PVV-fractie vragen gesteld over het Islamitisch Maatschappelijk Activeringswerk Overijssel (IMAO) dat door de provincie Overijssel wordt ondersteund. Gedeputeerde Staten beantwoorden deze vragen en gaan daarbij in op de activiteiten en samenwerkingsverbanden van IMAO en de aansluiting bij provinciale doelstellingen. Tevens geven Gedeputeerde Staten aan dat het realiseren van provinciale doelen en maatchappelijke effecten vooraan staan binnen het provinciale beleid met als gevolg dat zij zich terughoudend opstellen wat betreft interne bedrijfsvoering.

Onderwerp: Staat van Overijssel 2011
Kenmerk: 2011/0081988

De Provincie Overijssel publiceert de Staat van Overijssel 2011. De Staat van Overijssel geeft met behulp van teksten, cijfers, kaarten en illustraties een goed beeld van de situatie in Overijssel. Ook geeft de Staat van Overijssel inzicht in hoe de inwoners van Overijssel denken over een groot aantal onderwerpen zoals de economie, landbouw, natuur en mobiliteit.

Onderwerp: Bestuursovereenkomst ´Grenzeloze OV informatie´ (GOVI) Kenmerk: 2011/ 0046780

Het beleid van de provincie voor het openbaar vervoer is er op gericht om meer reizigers in het OV te krijgen. Daarom wordt er in de provinciale OV-tactiek ingezet op het aantrekkelijker en vanzelfsprekender maken van reizen met het OV. Onderdeel daarvan vormt het aanbieden van actuele reisinformatie op bushaltes. Daarvoor ondertekent de provincie samen met andere regionale overheden een overeenkomst met afspraken over de kwaliteit, uitwisselbaarheid en de centrale verwerking van data van openbaar vervoerbedrijven, om hiermee de actuele reisinformatie aan te kunnen bieden. De provincie Overijssel heeft inmiddels ruim 200 displays bij bushaltes geplaatst waarop actuele reisinformatie zichtbaar is. Er zullen nog zo'n 300 nieuwe displays volgen.

Onderwerp: Antwoord op brieven over Natura 2000 en Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) Kenmerk: 2011/0098646

Gedeputeerde Staten beantwoorden brieven van de gemeente Steenwijkerland, Waterschap Groot Salland en Waterschap Reest en Wieden met informatieve vragen over de uitvoering van Natura 2000 en de Programmatische Aanpak Stikstof.

Onderwerp: Besluit ontheffing Omgevingsverordening Overijssel 2009 ten behoeve van het plan Natuurderij, deels gelegen in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en onderdeel van het project Ruimte voor de rivier Deventer, gemeente Deventer. Kenmerk: 2011/0121200

De gemeente Deventer heeft het bestemmingsplan "Ruimte voor de Rivier" in voorbereiding. Onderdeel van dit bestemmingsplan is het realiseren van het plan Natuurderij. Het gaat om een agrarisch bouwperceel dat deels in de EHS is gelegen en waar extensieve landbouw zal plaatsvinden. De Natuurderij heeft een meerwaarde voor de natuur. Voor het onderdeel van de Natuurderij dat in de EHS ligt, heeft de gemeente bij GS een ontheffing van de Omgevingsverordening Overijssel 2009 gevraagd. Dit is nodig omdat binnen de EHS op grond van de Omgevingsvisie in beginsel geen nieuwe agrarische bouwpercelen worden toegestaan. Het gaat om de mogelijkheid voor het verlenen van een ontheffing bij een kleinschalige ingreep in de EHS als aan de gestelde voorwaarden in de Verordening is voldaan. Het ontwerp besluit van GS voor het verlenen van ontheffing heeft ter inzage gelegen van 29 april t/m 9 juni 2011. Er zijn gedurende deze periode geen zienswijzen binnengekomen. GS besluiten de ontheffing definitief te verlenen. Het is een kleinschalige ingreep in de EHS, waarbij voldaan is aan de gestelde voorwaarden in de Omgevingsverordening voor het verlenen van ontheffing. De negatieve gevolgen op bestaande natuurwaarden in de EHS zijn zeer gering en worden gecompenseerd worden.

Onderwerp: VNG Overijssel; bijeenkomst portefeuillehouders financiën d.d. 26 mei 2011 (Financieel toezicht) Kenmerk: 2011/0117744

Op initiatief van de VNG Overijssel heeft op 26 mei 2011 een bijeenkomst van de portefeuillehouders Financiën van de Overijsselse gemeenten plaatsgevonden in het gemeentehuis van Raalte. De portefeuillehouders spraken met elkaar over de huidige praktijk en de verwachtingen met betrekking tot het financieel toezicht door de provincie. Na deze bijeenkomst is er in samenspraak met de provincie afgesproken is dat de VNG het initiatief neemt voor een lokale-provinciale werkgroep over het proces van totstandkoming van de lokale begrotingen in relatie tot het proces van financieel toezicht.

Onderwerp: Voorkantsturing in de ruimtelijke ordening Kenmerk: 2011/0108119

Vanwege het toepassen van het nieuwe instrumentarium van de Wet ruimtelijke ordening hebben GS het proces dat heeft geleid tot de reactieve aanwijzing voor het bestemmingsplan buitengebied Ommen geëvalueerd. GS heeft kennis genomen van de conclusies en de aanbevelingen van het Rapport Evaluatie Proces Bestemmingsplan Buitengebied Ommen en delen deze schriftelijk met de gemeente Ommen.