Maastricht University

Psychopathie heeft ook goede kanten

Congres in Maastricht op 6 juli over forensisch wetenschappelijk onderzoek

Succesvolle psychopaten: gevoelloos, genadeloos, arrogant en onverschrokken, maar dankzij een superieure zelfcontrole en nauwgezetheid toch in het bezit van hoge en leidinggevende posities in bedrijven en instellingen. Bestaan ze? De Amerikaanse hoogleraar Psychologie Scott Lilienfeld zal op 6 juli in Maastricht resultaten presenteren van onderzoek waaruit blijkt dat een belangrijk facet van psychopathie, onverschrokkenheid of lef, functioneel kan zijn in het sociale verkeer, waardoor op korte termijn successen kunnen worden geboekt. Met andere woorden, psychopathie heeft niet alleen slechte kanten. Of dit op de lange termijn functioneel blijft, is onderwerp van wetenschappelijke controverse.

Professor Lilienfeld, auteur van de bestseller 50 great myths of popular psychology en verbonden aan de Emory University in Atlanta, Georgia, presenteert zijn bevindingen tijdens het congres Forensische psychologie update: Nieuwe ontwikkelingen en impact op de praktijk. Het congres wordt georganiseerd door de sectie Forensische Psychologie van de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht. Het doel is om professionals werkzaam in het forensische veld - advocaten, rechters, officieren van Justitie, politie, psychologen en psychiaters - op de hoogte te brengen van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de forensische psychologie en de impact hiervan op de praktijk.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: forensische diagnostiek en behandeling, psychopathie, trauma, risicotaxatie, leugendetectie, verhoren van kinderen, identificatie door ooggetuigen en valse bekentenissen. Het congres wordt besloten met een debat over de rol van de neurowetenschappen in de forensische context.

Naast prof. Scott Lilienfeld, zal ook de Amsterdamse hersenonderzoeker prof. Dick Swaab zijn visie geven op de rol van de neurowetenschappen in de forensische context. Swaabs recent verschenen boek 'Wij zijn ons Brein' is een bestseller. Verder zijn er onder meer lezingen door prof. Michael First over forensische diagnostiek, prof. Aldert Vrij over leugendetectie en dr. Thomas Merten over het veinzen van symptomen in de forensische context. De Maastrichtse hoogleraren forensische psychologie Corine de Ruiter, David Bernstein en Harald Merckelbach zullen de meest recente ontwikkelingen op het terrein van risicotaxatie van gedetineerden met psychische problemen (De Ruiter), de forensische behandeling van psychopaten (Bernstein) en de ontmaskering van verdachten die beweren tot het ten laste gelegde delict te zijn aangezet door stemmen in hun hoofd (Merckelbach) toelichten.




Maastricht University