Gemeente Roermond

Roermondse archiefschat gevonden op zolder museum Bree (B)

Burgemeester Henk van Beers neemt op 6 juli aanstaande een aantal oude Roermondse oorkondes in ontvangst van de burgemeester van Bree (B), Jaak Gabriels. De originele perkamenten oorkondes werden bij toeval ontdekt bij het opruimen van de zolder van het museum in Bree.

Bij het opruimen van de zolder van het museum te Bree (Belgisch-Limburg) stuitten medewerkers op een grote metalen koffer. In die koffer bevonden zich een 39-tal originele perkamenten oorkondes. De meesten zijn in zeer goede staat bewaard en nog voorzien van een rijkdom aan waszegels. 17 oorkondes hebben helemaal niets met Bree of directe omgeving te maken maar verrassenderwijs wel met Roermond (Maasniel, Herten en Swalmen).

Door Rik van de Konijnenberg, conservator van het museum, werd direct contact opgenomen met de Roermondse gemeentearchivaris Hans van de Mortel die op 24 mei een bezoek aan het Museum in Bree bracht om de gevonden oorkondes te bekijken. Hij constateerde dat de archiefstukken een waardevolle aanvulling zijn voor het Roermondse Gemeentearchief en ook voor de geschiedenis van stad en dorpen. De oorkondes dateren uit de periode 1440 1726. De meesten hebben betrekking op de overdracht van onroerend goed. Een van de oorkondes m.b.t. tot Maasniel handelt over de overdracht voor de schepenbank van Nyele (Maasniel) van grond in het Nyelre Veld, door de rentmeester van Dalenbroek, aan Claes en Liesbeth Custer. Deze akte dateert uit 1445. De gevonden oorkondes geven veel informatie over dorps- en stadsbestuurders, grondbezit, toponiemen etc.