Stichting FOM 4 juli 2011

Samenwerking FOM-FEI werpt vruchten af

Op 6 juli promoveren ir. Vincenzo Castaldo en drs. Ernst Jan Vesseur. Zij zijn de eerste oio's die binnen het FOM-FEI Industrial Partnership Programme (IPP) 'Microscopy and modification of nano-structures with focused electron and ion beams' promoveren. Het IPP is gericht op microscopen, die elekronen- of ionenbundels gebruiken in plaats van zichtbaar licht. Uiteindelijk hopen de onderzoekers materialen tot op de schaal van één enkel atoom zichtbaar te kunnen maken én te kunnen bewerken. Het programma loopt sinds 2007 en wordt geleid door prof.dr.ir. Pieter Kruit van de TU Delft.
Figuur 1. Ionenmicroscoop
vergroten Figuur 1. Ionenmicroscoop

Figuur 2. Optische nano-antenne, gefabriceerd met een gefocusseerde ionenbundel
vergroten Figuur 2. Optische nano-antenne, gefabriceerd met een gefocusseerde ionenbundel
De groep van Kruit werkt al heel lang samen met FEI, één van de grootste leveranciers van elektronenmicroscopen. Sinds 2007 doen ze dat in de vorm van een IPP. "We hebben nu heel intensief contact, eens per twee weken. We leren in dit IPP ook andere academische partners van FEI kennen, zoals een groep op de TU/e en op het FOM-instituut AMOLF," aldus Kruit. Hij legt uit dat dit op zowel fundamenteel als praktisch gebied mooie resultaten oplevert: "We hebben bijvoorbeeld een groter begrip van de mogelijkheden en limieten van ionenmicroscopen, dat is zowel voor academisch onderzoek als voor commercieel gebruik erg belangrijk. In een ander project binnen het IPP-programma zijn softwareprocedures gemaakt om beelden te verwerken. Die worden nu al in de systemen van FEI geïntegreerd."

Ionenmicroscopen
Vincenzo Castaldo (TU Delft) heeft zich verdiept in ionenmicroscopen. Ionen hebben een grotere massa dan elektronen. Dit resulteert in theorie in scherpere beelden omdat volgens de kwantummechanica zwaardere deeltjes een kortere golflengte hebben. Maar door die massa zorgen de ionen ook voor meer beschadigingen op het sample. "Gelukkig bestaan er heel veel soorten ionen. We kunnen dus in principe lichtere ionen gebruiken voor imaging en zware ionen om materialen op nanoschaal te modificeren," aldus Castaldo. Hij verdiepte zich in de resolutie van ionenmicroscopen en keek naar de mogelijkheden van de bestaande microscopen. "De meeste ionenmicroscopen zijn gebaseerd op zware metaalionen, die makkelijk te verkrijgen zijn. Maar ik heb ook gewerkt aan de implementatie van een nieuwe microscoop met helium."

Optische nano-antennes
Het onderzoek van Ernst Jan Vesseur (AMOLF) is vooral gericht op de fabricage van 'optische nano-antennes'. Deze antennes zijn in staat om licht heel efficiënt op te vangen. Maar door een elektronenbundel op de antennes te richten, kunnen ze ook gebruikt worden om licht uit te zenden. Het onderzoek leidde zo tot een toepassing van de elektronenmicroscoop waarmee de onderzoekers meer kunnen leren over licht op heel kleine lengteschalen. Vesseur is erg tevreden over de afsluiting van zijn promotie: "Een paar maanden voor de deadline van mijn proefschrift kregen we nog een idee voor een nieuw experiment. Het is gelukt om de fabricage, de metingen en de analyse daarvan in heel korte tijd uit te voeren. Dat heeft tot een extra hoofdstuk geleid met resultaten waar ik heel trots op ben."

Publiek-private samenwerking
IPP's zijn onderzoeksprogramma's waarin FOM academische kennis samen brengt met industriële ambities, door middel van baanbrekend natuurkundig onderzoek in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Bedrijven die betrokken zijn financieren ten minste 50% van het onderzoek.

Meer informatie
De promotie van Ernst Jan Vesseur vindt om 14:30 uur plaats in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, Domplein 29. Vooraf (om 13:30) is er een lekenpraatje.
De promotie van Vincenzo Castaldo is om 15:00 uur in het Science Centre van de TU Delft, Mijnbouwstraat 120.