Rijksvoorlichtingsdienst

Vertrek politiefunctionarissen naar Afghanistan

Op woensdag 6 juli vetrekken negen Nederlandse politiefunctionarissen naar Afghanistan. Zij zullen het komende jaar een bijdrage leveren aan de EUPOL-missie. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zal de negen agenten samen met vertegenwoordigers van de politievakbonden op Schiphol uitzwaaien. De negen agenten worden gestationeerd in Kaboel (hoofdkwartier EUPOL-Afghanistan) en in Kunduz. Ze maken deel uit van de in totaal 40 Nederlandse politieagenten, die in Afghanistan actief zullen zijn. Op dit moment zijn 20 Nederlandse agenten in Afghanistan aan het werk.

Locatie: Luchthaven Schiphol, vertrekhal 2

Datum: woensdag 6 juli

Tijd: 18.30-19:00

Programma: - korte toespraak minister Opstelten;


- fotomoment;


- gelegenheid tot stellen van vragen aan de politiefunctionarissen, minister Opstelten en vakbondsvertegenwoordigers.

Vertegenwoordigers van de media zijn welkom om bij het vertrek van de agenten aanwezig te zijn. Hiervoor dient u zich vóór woensdag 17:00 aan te melden via DV.SECRETARIAAT@minjus.nl

De afgelopen periode stond in het teken van het opbouwen van de eenheid die de politietrainingsmissie in Kunduz gaat uitvoeren. Naast de politieagenten die woensdag richting Kunduz gaan, vertrekken donderdag 7 juli 170 militairen die deel uitmaken van de missie. Na verdere voorbereidingen in het gebied zullen zij later deze zomer starten met de missie.

EUPOL Afghanistan: opleiden hoger- en middenkader van politie

De Nederlandse politie is sinds 2007 actief in de EU-politiemissie in Afghanistan (EUPOL Afghanistan). Het doel van de missie is een duurzame bijdrage te leveren aan de opbouw van een civiele politiemacht onder Afghaans leiderschap. EUPOL doet dit door het adviseren, mentoren en monitoren van midden- en hoger politiekader op nationaal, regionaal en provinciaal niveau. In het voorjaar van 2010 is besloten dat de missie zich toelegt op de uitvoering van het City Police and Justice Project (CPJP) in twaalf provincies, waaronder de noordelijke provincie Kunduz. Binnen het EUPOL trainingsprogramma CPJP wordt in cursusverband o.a. ingegaan op de volgende onderwerpen:


- management en leiderschapstraining voor hoger- en

middenkader van de politie;


- trainingen over onderzoekstechnieken om corruptie op te

sporen;


- onderzoeksvaardigheden voor aanklagers en trainingen over

mensenrechten;


- de positie van vrouwen binnen de politie.

Nederland behoort samen met Duitsland en Finland tot de grootste contribuanten aan EUPOL missie in Afghanistan. Op dit moment zijn circa 20 Nederlandse agenten in Afghanistan aan het werk. De missie wordt tot medio 2014 uitgebreid met nog eens 20 agenten (40 totaal). Nederland zet vooral in op kwaliteit van de opleidingen, trainingen en het versterking van leiderschap en management.

De missie


-Kunduz; hier zullen circa 15 functionarissen aan de slag gaan voor de uitvoering van het City Police and Justice Project van EUPOL. De cursussen, die de Nederlandse agenten geven zijn gericht op het hoger- en middenkader van de Afghaanse politie. Duur van de cursussen varieert van enkele dagen tot weken. De cursussen zijn gericht op de continue ontwikkeling van individuele agenten waarvoor de Afghanen periodiek terugkeren naar het opleidingscentrum. Ook worden de Afghaanse agenten getest en krijgen ze een eindevaluatie en certificering.


- Kabul; hier zullen circa 25 Nederlandse politiemensen worden gestationeerd voor de opleiding van het hogere kader van de Afghaanse politie en het oprichten van het nationale Police Staff College. Ook dragen zij bij aan de totstandkoming van het nationale trainingscentrum in de provincie Bamiyan met het accent op de training van vrouwelijke politieagenten. De Nederlandse politiemedewerkers in Kabul zullen zich ook bezig houden met de nog op te richten Criminal Investigations Department Faculty.




RVD Mediafeed