Politieberichten Gooi- en Vechtstreek


Gemeente Weesp en politie Gooi en Vechtstreek starten bewustmakingscampagne

Weesp, 06-07-2011 o Iedereen die een inbraak heeft meegemaakt kan er over meepraten: het heeft meer negatieve gevolgen dan men in eerste instantie denkt. De materiële schade is heel vervelend, maar de psychische schade is vaak vele malen erger. Het feit dat er een onbekende in de woning is geweest, kan een heel onveilig gevoel geven. Maar is inbraak te voorkomen? Niet voor 100%, maar door gerichte maatregelen kan de kans wel aanzienlijk verkleind worden.

Binnenkort start de gemeente Weesp met een bewustmakingscampagne om inwoners van de gemeente Weesp te wijzen op mogelijke inbraakrisicos. In samenwerking met de politie Gooi en Vechtstreek wordt gecontroleerd of een woning voldoende is afgesloten. Als een inbreker bijna moeiteloos een woning kan binnendringen, laat de politie dit aan de bewoner weten door het achterlaten van een flyer. Deze flyer heeft de vorm van een voetstap en geeft symbolisch weer waar een eventuele voetstap van een inbreker had kunnen staan. De flyer met de tekst Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn wordt neergelegd bij het raam of de deur die open staat en gelijktijdig wordt een brief met verdere uitleg bij het betreffende huis bezorgd.

De flyer en brief zijn niet bedoeld om de bewoners te laten schrikken, maar wel om aandacht te vragen voor het gemak waarmee soms aan dieven gelegenheid wordt gegeven om hun slag te slaan. Bij een woninginbraak wordt de persoonlijke levenssfeer direct aangetast, wat een afschuwelijke ervaring is. Natuurlijk probeert de politie het aantal woninginbraken tot een minimum te beperken, maar de politie kan dit niet alleen.

U kunt zelf ook het nodige doen!

Met het Keurmerk Veilig Wonen(KVW) is er veel minder kans op inbraak. Door het (laten) aanbrengen van goedgekeurd hang- en sluitwerk en bijvoorbeeld een buitenlamp vermindert het risico van inbraak aanzienlijk. Een (gratis) preventieadvies van een erkend KVW bedrijf laat zien wat er nodig is om te voldoen aan de eisen van het Keurmerk. Als het huis voldoet aan de eisen van het Keurmerk, ontvangen de bewoners na controle door een KVW-erkend bedrijf het certificaat. Op de website www.politiekeurmerk.nl staat dit in een eenvoudig stappenplan beschreven.

Voordelen van het Keurmerk:

1. De kans op inbraak in een woning met een keurmerk is aanzienlijk lager dan in een woning zonder keurmerk. Het effect is nog groter als bewoners de veiligheidsmaatregelen ook goed gebruiken, zoals het sluiten van ramen en deuren en het inschakelen van verlichting bij afwezigheid;

2. Veel verzekeraars geven korting op de inboedelverzekering aan bezitters van het certificaat;

3. Huizen en wooncomplexen stijgen in waarde.