D66

woensdag 6 juli 2011

Partijfinanciering moet ook lokaal transparant

Het "lokaal integriteitsvacuüm" van politieke partijen moet dicht, stelt D66-Kamerlid Gerard Schouw. De financiering van lokale en provinciale partijen moet net zo transparant zijn als op nationaal niveau. Maar het huidige wetsvoorstel financiering politieke partijen van het kabinet stelt regels alleen voor landelijke partijen. Schouw wil daarom een lokaal toezicht instellen dat lokale openbaarheid garandeert.

Sluiproute

Op nationaal niveau dienen giften aan politieke partijen openbaar te worden gemaakt, maar giften aan de afdelingen van een politieke partij zijn hiervan uitgezonderd. Ook geldtransacties van lokale afdelingen naar het landelijk partijbestuur gebeuren achter het scherm. "Zo kun je via een sluiproute invloed uitoefenen op een nationale partij zonder dat iemand het merkt. We moeten de schijn van belangenverstrengeling in de lokale en provinciale politiek voorkomen," zegt Schouw.

Onafhankelijk toezicht

Ook lokale partijen hoeven nu geen inzicht te geven in hun financiën. Schouw: "Voor lokale partijen gelden dezelfde integriteitsprincipes als landelijk. Waarom mag een kiezer dan niet weten waar een lokale partij zijn geld vandaan haalt?" Het lokale toezicht zou wat D66 betreft bijvoorbeeld bij de burgemeester kunnen berusten.

Noodzaak voor wetgeving

Nederland voldoet al jaren niet aan de aanbevelingen van de Raad van Europa voor partijfinanciering. De Algemene Rekenkamer onderstreept de noodzaak van nieuwe wetgeving voor financiering van politieke partijen om invloed op de politieke besluitvorming te voorkomen. Schouw benadrukt dat openbaarheid niet alleen voor politieke partijen geldt, maar ook voor personen, bewegingen en organisaties die politieke vertegenwoordiging nastreven.