Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 10.00 uur

Utrecht, 06-07-2011

Straatroof

NIEUWEGEIN Een bejaarde man werd op dinsdagmiddag 5 juli op straat van een geldbedrag beroofd.

Rond 12.15 uur liep een 75-jarige man uit Nieuwegein over de Lupinestraat in de richting van winkelcentrum Hoog-Zandveld. Toen hij ter hoogte van het fietspad van de Violier de rijbaan over wilde steken, stopte er een klein model auto bij hem. De bijrijder van de auto vroeg hem in gebrekkig Nederlands of hij tien euro kon wisselen. Toen de Nieuwegeiner in zijn portemonnee keek, zag hij dat de man plotseling een vuurwapen op hem richtte en vervolgens meerdere bankbiljetten uit zijn portemonnee griste. Daarna stapte de verdachte in de auto en reed het voertuig weg in de richting van de Zandveldseweg.

De verdachte was een blanke man, ± 1.70 meter, ± 30 jaar, fors postuur en donker haar. Hij had een licht overhemd en een donkere broek aan. Het slachtoffer kon geen signalement van de bestuurder geven. De verdachten reden in een kleine oude auto, donkergroen van kleur.

Aan getuigen van de straatroof wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Wielrenner gewond

NIEUWEGEIN Een wielrenner raakte op dinsdagmiddag 5 juli gewond bij een botsing met een auto.

Rond 17.05 uur reed een 54-jarige man uit Houten met zijn racefiets over de Ravenswade. Voor hem reed een 65-jarige automobilist uit Maarssen. De fietser zag te laat dat de automobilist met lage snelheid reed. Hij botste tegen de achterkant van de auto en kwam ten val. Hij liep letsel aan zijn arm op en werd per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht. Daar bleek dat hij een dubbele elleboogbreuk had opgelopen, waaraan hij geopereerd moest worden.

Met kinderwagen op boevenpad

HOUTEN Twee vrouwen gingen op dinsdag 5 juli op boevenpad met een kinderwagen met daarin een kindje van ongeveer 2 jaar.

Rond 13.05 uur zag een personeelslid van een winkel aan de Stellingmolen dat twee vrouwen met een kinderwagen zich zeer verdacht gedroegen. De twee keken constant zeer schichtig om zich heen. Een personeelslid sprak de twee aan, waarbij hij zag dat hun handtassen helemaal bol stonden. Daarin bleken veel goederen afkomstig uit de winkel te zitten. Tevens bleken zij spullen afkomstig uit drie andere winkels in hun tassen en in de kinderwagen te hebben. De politie werd gewaarschuwd en agenten gingen ter plaatse.

Uit onderzoek bleek dat het tweetal voor bijna 360 euro proletarisch had gewinkeld. De agenten hielden de verdachten, een 30-jarige vrouw uit Houten en haar 27-jarige zus zonder vaste woon- of verblijfplaats, aan. Zij brachten de twee en het kindje over naar het politiebureau. De vrouwen bekenden de diefstallen. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De 27-jarige vrouw bleek niet rechtmatig in Nederland te verblijven en is overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Witwassen en hennepteelt

UTRECHT/NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN - De politie heeft op dinsdag 5 juli een grote hoeveelheid hennep in beslag genomen. Vijf personen, die verdacht worden van het witwassen van crimineel verkregen vermogen en het bezitten en handelen in verdovende middelen, zijn aangehouden.

Financieel gewin is vrijwel altijd het motief van criminelen, of het nu gaat om hennepteelt, mensenhandel, straatroof, fraude of diefstal. De politie Utrecht gaat samen met partners, zoals gemeenten en de Belastingdienst, deze vormen van ernstige criminaliteit een halt toeroepen door zoveel mogelijk informatie te delen en crimineel verkregen vermogen af te pakken.

In februari van dit jaar werd een onderzoek gestart naar hennepteelt. Met de verkregen informatie kon op dinsdag worden overgegaan tot zoekingen in verschillende panden. In totaal werden op vijf locaties zoekingen gedaan en werden verdachten aangehouden. Deze invallen werden tegelijkertijd gedaan.

In een loods aan de Edisonweg in IJsselstein werden meer dan 1000 hennepplanten aangetroffen. Ook stond er een bestelbus vol met henneptoppen.

Aan het Johanitterpad in Utrecht werd in een woning een grote hoeveelheid henneptoppen aangetroffen en bijna 200.000 euro aan contact geld. Tevens werden een motor, een auto en een buitenkeuken in beslag genomen.

Op de Ananasstraat in Utrecht werd ook een grote hoeveelheid henneptoppen aangetroffen en een vuurwapen met patronen. Daarnaast werd een grote televisie door de politie meegenomen.

Bij een camping in Lexmond werd een fonkelnieuwe caravan met voortent in beslag genomen.

Op de hiervoor genoemde locaties werden vijf personen aangehouden, drie mannen en twee vrouwen. Alle goederen werden in beslag genomen omdat het sterke vermoeden bestaat dat deze goederen zijn aangekocht met crimineel geld. De politie laat hiermee zien dat misdaad niet mag lonen.