Politie Utrecht

Persberichten Utrecht stad, 10.00 uur

Utrecht, 06-07-2011

Witwassen en hennepteelt

UTRECHT/NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN - De politie heeft op dinsdag 5 juli een grote hoeveelheid hennep in beslag genomen. Vijf personen, die verdacht worden van het witwassen van crimineel verkregen vermogen en het bezitten en handelen in verdovende middelen, zijn aangehouden.

Financieel gewin is vrijwel altijd het motief van criminelen, of het nu gaat om hennepteelt, mensenhandel, straatroof, fraude of diefstal. De politie Utrecht gaat samen met partners, zoals gemeenten en de Belastingdienst, deze vormen van ernstige criminaliteit een halt toeroepen door zoveel mogelijk informatie te delen en crimineel verkregen vermogen af te pakken.

In februari van dit jaar werd een onderzoek gestart naar hennepteelt. Met de verkregen informatie kon op dinsdag worden overgegaan tot zoekingen in verschillende panden. In totaal werden op vijf locaties zoekingen gedaan en werden verdachten aangehouden. Deze invallen werden tegelijkertijd gedaan.

In een loods aan de Edisonweg in IJsselstein werden meer dan 1000 hennepplanten aangetroffen. Ook stond er een bestelbus vol met henneptoppen.

Aan het Johanitterpad in Utrecht werd in een woning een grote hoeveelheid henneptoppen aangetroffen en bijna 200.000 euro aan contact geld. Tevens werden een motor, een auto en een buitenkeuken in beslag genomen.

Op de Ananasstraat in Utrecht werd ook een grote hoeveelheid henneptoppen aangetroffen en een vuurwapen met patronen. Daarnaast werd een grote televisie door de politie meegenomen.

Bij een camping in Lexmond werd een fonkelnieuwe caravan met voortent in beslag genomen.

Op de hiervoor genoemde locaties werden vijf personen aangehouden, drie mannen en twee vrouwen. Alle goederen werden in beslag genomen omdat het sterke vermoeden bestaat dat deze goederen zijn aangekocht met crimineel geld. De politie laat hiermee zien dat misdaad niet mag lonen.

Toiletteren

UTRECHT Een man kon in de nacht van dinsdag op woensdag zijn rijbewijs inleveren, omdat hij nodig naar het toilet moest.

Omstreeks 02.05 uur controleerden agenten de snelheid van een automobilist, die reed over de Rijksweg A2. De man reed 167 km/u, waar 100 km/u is toegestaan. Gecorrigeerd is dit een overschrijding van 61 km/u. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd. De 25-jarige man uit Amsterdam-Zuidoost verklaarde dat hij heel nodig een grote boodschap moet doen.

Kapotte parkeermeter

UTRECHT Twee mannen moesten op zondagavond hun auto laten staan, nadat zij met hun poging braak de parkeerautomaat kapot hadden gemaakt.

Allereerst dacht een medewerker van een parkeergarage dat de parkeerautomaat een technisch mankement had. Op dinsdagmiddag waarschuwde een medewerker rond 14.15 uur toch de politie, omdat de monteur van de automaat had ontdekt dat geprobeerd was de parkeerautomaat open te breken. Een medewerker had de camerabeelden al uitgekeken. Op de beelden was te zien dat op zondag 3 juli omstreeks 23.35 uur een auto de parkeergarage in kwam rijden. Twee mannen stapten uit en probeerden vervolgens de parkeerautomaat open te breken. Dit lukte de mannen niet. Door hun poging was de parkeerautomaat kapot en konden ze het parkeerkaartje, dat ze bij binnenkomst hadden gekregen, niet meer betalen. Ze moesten de auto achterlaten. De politie heeft de zaak in onderzoek. De auto bleek van diefstal afkomstig.

De politie is op zoek naar getuigen, zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Aanrijding letsel onder invloed

UTRECHT Een man raakte op dinsdagochtend zijn rijbewijs kwijt, nadat hij onder invloed een aanrijding had veroorzaakt.

De politie kreeg omstreeks 08.15 uur een melding van een aanrijding op de Marnixlaan ter hoogte van de Jacob Simonsz. de Rijkstraat. Ter plaatse bleek dat een 49-jarige automobilist uit Utrecht achterop een voor het rode verkeerslicht stilstaande auto was gebotst. De bestuurder van de laatstgenoemde auto, een 52-jarige man uit Utrecht, had pijn in zijn nek maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Uit onderzoek bleek dat de 49-jarige man gedronken had. De ademanalyse op het bureau wees 570 ug/l uit. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Verkeersongeval met letsel

UTRECHT Een vrouw raakte op dinsdagmiddag gewond bij een aanrijding tussen een fietsster en een automobilist.

Omstreeks 14.30 uur kreeg de politie een melding van een verkeersongeval tussen een auto en een fietsster op de Leidseweg. Een 57-jarige vrouw uit De Meern fietste over de Leidseweg en wilde richting de J.P. Coenstraat. Een 30-jarige automobilist uit De Meern reed over de brug, ter hoogte van de J.P. Coenstraat en wilde in de richting van de Koningsbergerstraat. Een aanrijding ontstond en de fietsster kwam ten val. De vrouw is met pijn in haar arm en haar ribben naar het ziekenhuis gebracht.

Inbreker aangehouden

UTRECHT Een man werd in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden op verdenking van een poging inbraak.

Rond 2.25 uur kreeg de politie een melding van een poging inbraak in een woning aan de Oosterstraat. Twee verdachten zouden zijn weggelopen in de richting van de Maliesingel. Agenten gingen ter plaatse en zagen op de Homeruslaan een man die voldeed aan het opgegeven signalement. Zij hielden deze 23-jarige man uit Utrecht aan op verdenking van de poging inbraak. De man is ingesloten voor verhoor. De andere man werd niet meer aangetroffen.

Man met vuurwapen aangehouden

UTRECHT- Op dinsdagavond werd een man aangehouden, nadat hij iemand had bedreigd met een vuurwapen.

Omstreeks 19.30 uur kreeg de politie de melding dat een man een 24-jarige vrouw uit Utrecht had bedreigd met een vuurwapen op de Zenithstraat. De politie ging met meerdere agenten de wijk in en een helikopter werd ingezet. De 28-jarige man uit Utrecht werd op de Venuslaan, verscholen in de bosjes, aangetroffen. Het vuurwapen werd in de buurt van een afvalcontainer aangetroffen. De man is ingesloten voor verhoor.