Vitens


Drinkwaterbedrijf Vitens gaat samenwerken met Public Utility Board Singapore

Singapore/Utrecht, 6 juli 2010 - Vitens wil op termijn haar Nederlandse waterleidingnetwerk voorzien van snelle sensortechnologie om verontreinigingen vlugger op te sporen. Daarnaast moeten `smart grids' leiden tot een duurzamer waterverbruik. Klanten van Vitens moeten daardoor in de toekomst kunnen zien of het water dat specifiek uit hun kraan komt veilig is, maar ook wat de samenstelling is en hoeveel per huishouden wordt verbruikt.

Om deze stap mogelijk te maken gaat Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf in Nederland, samenwerken met de Public Utility Board (PUB) van Singapore. De twee partijen sloten het akkoord vandaag tijdens de Singapore International Water Week in het bijzijn van de Nederlandse ambassadeur Jansing.

Snelle sensortechnologie
Bacteriologische en chemische afwijkingen in het drinkwater worden nu nog steekproefsgewijs gecontroleerd. De snelle sensortechnologie is ontwikkeld door het Singaporese bedrijf Optiqua. Deze technologie maakt het mogelijk real-time inzicht te krijgen in de waterkwaliteit. Met de technologie zou Nederland het eerste land zijn dat de techniek weet toe te passen. Afgelopen jaar heeft Vitens samen met het Optiqua al een eerste pilot succesvol uitgevoerd met geavanceerde sensorsystemen. Optiqua, een dochterbedrijf van het Nederlandse watertechnologiebedrijf Optisense, heeft ook al een samenwerking met het drinkwaterbedrijf PUB van Singapore. In het najaar van 2011 zal een demonstratie netwerk van sensoren worden geïnstalleerd in het Friese waterleidingnet. Parallel aan de pilot in Nederland, zal ook bij de PUB eenzelfde soort pilot worden uitgevoerd.

Smart grids
Drinkwaterbedrijven kunnen vooralsnog alleen globaal het waterverbruik in een bepaald gebied meten. Afhankelijk van de totale vraag wordt er een bepaalde hoeveelheid water het leidingnet ingepompt en wordt er gebruik gemaakt van grote reservoirs om op plotse vraagwisseling te kunnen reageren. Met intelligente leidingnetwerken kan specifieker worden ingezoomd op het waterverbruik in een bepaald gebied. Dat levert veel informatie op, waarmee de waterverdeling in het gebied efficiënter kan worden ingericht. De informatie kan gebruikers bovendien helpen het waterverbruik zelf te regelen. De ervaring leert dat dit inzicht leidt tot een bewuster omgaan met water door de klant, wat voor zowel Vitens als de PUB een belangrijk aandachtspunt is.

Met de samenwerking wil Vitens ook verder vooruitkijken. Volgens Walter van der Meer, lid van de Directie, is het waterbedrijf van Singapore een toonbeeld voor de rest van de wereld. `De PUB in Singapore is in staat gebleken zich te ontwikkelen tot een van de modernste wereldwijd. Gezien onze ambities is dat voor ons interessant.' Andersom heeft Vitens veel kennis op het gebied van watertechnologie. Het waterbedrijf in Singapore is vooral geïnteresseerd in specifieke ontwikkelingen waarin Vitens voorop loopt.

Journalisten kunnen naar aanleiding van dit persbericht contact opnemen met de woordvoerders van Vitens via 088 884 7444.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. We leveren topkwaliteit drinkwater aan 5,4 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Fryslân, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland. Met circa 1.700 medewerkers, 100 productiebedrijven en een leidingnet van 47.500 kilometer wordt jaarlijks 350 miljoen m^3 water geleverd. De jaaromzet bedraagt ongeveer 450 miljoen euro. De aandelen van Vitens zijn voor 100% in handen van lokale en regionale overheden.