Nederlanders maken het inbrekers te makkelijk tijdens de vakantie

Persbericht van Interpolis

Nederland maakt het makkelijker dan nodig voor inbrekers om hun slag te slaan tijdens de zomervakantie. Een kwart trekt de deur achter zich dicht zonder te checken of alle ramen en deuren dicht zijn. Daarnaast schakelen vooral jongeren en stedelingen niet snel hun buren in. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Metrixlab in opdracht van Interpolis.

Deuren en ramen dicht
Nederlanders zien ongelukken tijdens de vakantie en inbraak thuis als de belangrijkste oorzaken die een zorgeloze vakantie bederven. Toch neemt men maar beperkt maatregelen om inbraak te voorkomen. Zo maakt ruim tweederde geen gebruik van een tijdschakelaar voor het licht en bestaat bij één op de vier huishoudens de kans dat er nog een raam of deur openstaat. Onverstandig, zo blijkt uit cijfers van Interpolis, want juist in de vakantieperiode stijgt het aantal inbraken zonder braakschade met 20%. De helft van de mensen houdt er ook geen rekening mee dat zij beter niet op hun voicemail of social media kunnen vertellen dat ze op vakantie gaan.

Beter een goede buur...
Buren kunnen simpel en effectief helpen om inbraak te voorkomen, door het huis bewoond te laten lijken. Bijna de helft van de Nederlanders (44%) kent de buren goed en geeft de relatie met hen gemiddeld een 7. Toch heeft driekwart geen sleutel van de buren en weet een op de vijf niet wanneer de buren met vakantie zijn. Vooral jongeren en stedelingen schakelen niet snel de buren in als ze naar de zon vertrekken. Van de jongeren (18-34) maakt de helft (50%) nooit of soms (18%) afspraken met de buren over controle op het huis. Nederlanders die wel afspraken met de buren maken, vragen vooral om 'een oogje in het zeil te houden' (56%) of de post uit de brievenbus te halen (41%). Maatregelen als het legen van vuilnisbakken (35%), of het open en dicht doen van de gordijnen (9%) of het aan en uitdoen van het licht (7%) worden vaak overgeslagen.

De Interpolis Vakantiecheck
Volgens Interpolis is voorkomen beter dan verzekeren. Met preventie kun je schade voorkomen en beperken, ook als het gaat om inbraak. Preventie loont niet alleen omdat dit de schadelast reduceert, maar vooral omdat het klanten helpt emotionele schade te voorkomen en beperken. Iets wat verzekeringsproducten of 'de mannetjes van Interpolis' niet kunnen. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten ontwikkelde Interpolis De Vakantiecheck. Deze checklist is te vinden op interpolis.nl en biedt handige inbraakpreventietips voor wie op vakantie gaat en een vragenlijst om het gesprek met de buren aan te gaan.

Links:
http://newsclipper.nl/news/id/1057



Razende Robot Reporter