Gemeente De Marne


Milieustraat Usquert na de zomervakantie open op zaterdag

Afvalbeheer Noord-Groningen BV heeft besloten de milieustraat in Usquert een gedeelte van het jaar weer op de zaterdagochtend open te stellen. In 2011 is de milieustraat op de zaterdag als proef open van 10 september t/m 29 oktober. Vanaf 2012 zal de milieustraat op zaterdagochtend geopend zijn van 1 maart t/m 31 oktober, met uitzondering van de schoolvakanties. Met deze uitbreiding van het serviceniveau komt het bedrijf tegemoet aan de wens van de gemeenten De Marne, Eemsmond, Loppersum, Winsum en van vele inwoners.

De openingsuren van de milieustraat in Usquert op zaterdagochtend zijn van 9.00 tot 12.00 uur. Inwoners van de vier gemeenten zijn welkom tot 11.30 uur. Het laatste half uur voor sluitingstijd wordt, zoals gebruikelijk, alleen nog uitgewogen, zodat iedereen om 12 uur het terrein heeft verlaten. Op zaterdagochtend zal ook de chemokar op de milieustraat staan, zodat burgers ook KCA kunnen inleveren. Van maandag t/m vrijdag is de milieustraat open van 8 uur 's morgens tot half 5 's middags, dan kan tot 4 uur worden ingewogen. Op werkdagen kan KCA niet worden ingeleverd in Usquert, maar wel bij de eigen gemeentewerkplaats binnen de openingstijden van het KCA-depot.

Anders dan in het verleden gelden op zaterdag de normale tarieven. Dit betekent dat een particulier voor een vracht grofvuil een tarief betaalt van ¤ 5,90 per 100 kg. Een aantal soorten afval kan door particulieren altijd gratis worden gebracht: tuinafval, oud papier, vlakglas (zonder houtwerk), elektrische apparaten, textiel, metaal en autobanden (max. 5, zonder velg). Wanneer asbest wordt gebracht gelden daarvoor speciale regels; deze zijn te vinden op de website of in de speciale asbestfolder van Afvalbeheer. Wat voor soort afval ook wordt gebracht, elke auto moet bij binnenkomst en bij vertrek worden gewogen. Als voor het gebrachte afval moet worden betaald, dan is dat altijd op basis van het werkelijk gebrachte gewicht. Voor het afval kan bij voorkeur per pin worden afgerekend; sinds enige tijd is contante betaling ook mogelijk.

Uiteraard kan op zaterdag ook compost mee terug naar huis worden genomen. De klant moet dan eerst uitwegen (en eventueel afrekenen) nadat afval is weggebracht en wordt dan meteen weer ingewogen om compost te kunnen gaan halen. Keurcompost in zakken van 40 liter kost ¤ 2,98 per zak; voor losse compost is het tarief ¤ 2,97 per 1.000 kg. Dat betekent dat de klant voor een paar euro een prima bodemverbeteraar voor de tuin kan aanschaffen, gemaakt van het gft-afval uit de groene containers uit het eigen gebied.
De voorkeursroute naar de milieustraat is vanaf de provinciale weg N363 tussen Warffum en Usquert, zoals ook aangegeven met borden.

Meer informatie op www.afvalbeheernoordgroningen.nl

Leens, 6 juli 2011.