Gemeente Aalten


Presentatie ontwikkelingen Hofstraat voor buurt

Op dinsdag 5 juli heeft wethouder Ted Kok buurtbewoners van het project Hofstraat geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen. De presentatie werd gegeven in de voormalige textielfabriek zelf. Hierbij waren ongeveer 50 mensen aanwezig.

Herbestemming rijksmonument
De afgelopen jaren is de gemeente Aalten meerdere keren in gesprek geweest met bedrijven over de nieuwe bestemming van het pand aan de Hofstraat in Aalten. Omdat het pand een rijksmonument is heeft de gemeente geprobeerd het een nieuwe bestemming te geven met behoud van het industrieel erfgoed. Helaas bleken de plannen, om uitlopende redenen, toch niet haalbaar. Dat was voor de gemeente en voor de buurt een grote teleurstelling.

Nieuwe ontwikkelingen
In november 2009 is een informatiebijeenkomst in zaal Leuven gehouden over de eerste ideeën. Deze plannen zijn verder uitgewerkt, maar dat heeft helaas niet tot concrete resultaten geleid. Inmiddels zijn er een aantal nieuwe ontwikkelingen. Een landelijke apothekersoganisatie (Escura) heeft belangstelling getoond in het gemeentekantoor, locatie Nassaustraat 5 in Aalten (hier is onder andere de balie voor bouwvergunningen gevestigd), voor de vestiging van een gezondheidscentrum. Daarnaast heeft de Scholengroep Onderwijs Achterhoek (Accent) interesse in het gemeentekantoor, locatie Stationsstraat 8 in Aalten (voormalige Wilhelminaschool), waar het loket burgerzaken (uitgifte paspoorten en dergelijke) is gevestigd. Wanneer deze twee locaties door genoemde partijen worden overgenomen krijgt de gemeente de mogelijkheid de locatie aan de Hofstraat te ontwikkelen tot gemeentekantoor voor een deel van de gemeentelijke organisatie. De locatie Markt 7 blijft een gemeentekantoor.

Mogelijkheden voor Aalten
De gemeente heeft Stichting BOEi opdracht gegeven een schetsontwerp, renovatieplan en ontwerp te maken. Hiermee kan een onderzoek uitgevoerd worden naar de haalbaarheid en ter voorbereiding van het raadsbesluit. Door deze ontwikkelingen kan Aalten een gezondheidscentrum krijgen, blijft Accent als werkgever behouden voor Aalten, is de Hofstraat herontwikkeld en krijgen de inwoners van de gemeente een modern klantencontactcentrum.

Planning
Bovenstaande plannen zijn een wens van het college van burgemeester en wethouders. Omdat de raad hier nog een beslissing over moet nemen zijn de plannen nog niet zeker. Ook de externe partijen moeten nog een definitieve beslissing nemen. Het project wordt op 9 augustus in het college besproken en op 23 augustus tijdens de ronde tafelgesprekken. U bent van harte welkom bij deze ronde tafelgesprekken. Ook bent u welkom bij de raadsvergadering over dit onderwerp op 6 september. Het is de bedoeling voor 1 januari 2012 te starten met de realisatie in verband met de subsidie. Het plan moet dan 1 juli 2013 gereed zijn.

Wethouder Kok vertelt over de nieuwe ontwikkelingen

Impressie Hofstraat

Hieronder staat de PowerPoint-presentatie (inclusief ontwerpen) die is gebruikt voor de informatiebijeenkomst.

* Presentatie Hofstraat 5 juli 2011.ppt (7,51 MB)