Gerechtshof Den Haag


Uitspraak Haagse hof over legesheffing voor WOB-verzoek

Den Haag , 6-7-2011

Legesheffing voor nasporingen in verband met een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) is in beginsel toegestaan. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag op 6 juli 2011 bepaald in een hoger beroepzaak tussen een tv-zender en de gemeente Leerdam. De tv-zender hoeft in dit specifieke geval geen leges voor de geleverde dienst te betalen.

De tv-zender had de gemeente Leerdam verzocht om informatie toe te zenden met een beroep op de WOB. Het betrof informatie over onkostenvergoedingen die waren uitbetaald aan de burgemeester en wethouders van de gemeente. De gemeente moest het gevraagde opzoeken en bracht voor de verrichte `nasporingen' leges (belasting) in rekening. De tv-zender is van mening dat voor vrije nieuwsgaring geen belasting mag worden geheven.

Leges kunnen in rekening gebracht worden voor diensten die een gemeente verricht. Het Haagse hof is van oordeel dat de gemeente in principe voor genoemde nasporingen wel leges mag rekenen. Partijen gaan ervan uit dat de gemeente een uur aan nasporingen heeft besteed. Naar het oordeel van het hof blijft dit binnen de grens dat de toegang tot informatie feitelijk mogelijk is. De gemeente had echter gesteld dat de tv-zender geen leges zou hoeven te betalen, wanneer de zender op het gemeentehuis de stukken in was komen zien in plaats van toe had laten zenden. Het Haagse gerechtshof vindt dat in strijd met het gelijkheidsbeginsel, daar in de gevallen van informatietoezending en informatie komen inzien de door de gemeente verrichte `nasporingen' gelijk zijn. Dan kan dus niet in het eerste geval wel en in het tweede geval geen belasting geheven worden. De tv-zender hoeft over de geleverde dienst in deze zaak daarom geen leges te betalen. Uitspraken:BR0373

Zie het origineel