CDA


Verhagen: 'Volkspartij als antwoord op populisme' maandag 4 juli 2011
Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA en het Centre for European Studies organiseerden op 28 juni een symposium over âpopulisme in de polderâ. Vicepremier Maxime Verhagen hield daar een inleiding. Daarbij is hij ingegaan op het onbehagen in de maatschappij en de onzekerheid van mensen als gevolg van een snel veranderende samenleving. Dit onbehagen is begrijpelijk, aldus Verhagen. Het is namelijk niet meer vanzelfsprekendheid dat onze kinderen het beter zullen hebben dan wij. De samenhang in steden en dorpen is verdwenen door de komst van individualisering, immigranten vanuit de hele wereld en een complexer wordende samenleving. De traditionele verbanden van kerk, partij en vereniging bestaan niet meer.

Mensen maken zich terecht zorgen. Hoe je er vervolgens op inspeelt en mee omgaat, is een tweede. Volgens Verhagen hebben politieke partijen, en dus ook het CDA, deze zorgen te lang niet serieus genomen. De onzekerheid van mensen in onze huidige tijd is daardoor dé voedingsbodem voor populisme geworden. Niet de zorgen van mensen zelf zijn populistisch, maar de antwoorden van bepaalde leiders die er zelf beter van willen worden. Die er populair mee willen worden.

Hoe ga je hiermee om als politieke partij? Aan welke kant staan wij als CDA? Wat is ons christen democratisch antwoord? Een ding is voor Verhagen in elk geval duidelijk: het antwoord van het CDA zal nooit populistisch kunnen zijn. Een hek om Nederland zetten of wegkruipen achter onze dijken is geen oplossing voor de problemen van deze tijd. Een gezonde openheid naar andere culturen, tradities en mensen is noodzakelijk voor een vitale cultuur. Populisme vreet aan die gezonde basis.

De volledige tekst van de inleiding van Maxime Verhagen vindt u in de bijlage.