Nieuw-Vlaamse Alliantie
Europa stimuleert bewuste voedingskeuze
klok 05 juli 2011
Overgewicht en obesitas vormen een steeds groter wordend probleem voor
de volksgezondheid, ook in Europa. Meer transparante informatie over
voeding moet het voor consumenten mogelijk maken om bewuster te kiezen
wat men eet. Hierover bereikte het Europees Parlement na moeizame
onderhandelingen een akkoord met de Raad.
N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels volgt het dossier al sinds 2008
en zal het compromis morgen met veel overtuiging steunen: "De bestaande
wetgeving inzake etikettering was hopeloos verouderd en te
vrijblijvend. Het is een hele stap vooruit dat nutritionele informatie
nu verplicht per 100 g/ml op alle verpakte voeding moet staan. Zo kan
de consument goed en snel vergelijken tijdens het inkopen."
Het Parlement heeft de nodige realiteitszin aan de dag gelegd bij het
opstellen van de regels, aldus Brepoels: "Bijzondere aandacht wordt
besteed aan de leesbaarheid van de verplichte informatie. Belangrijk is
ook de vrijstelling van informatieplicht voor bijvoorbeeld buurtwinkels
die zelfbereide niet verpakte voeding verkopen."
Voor Brepoels is het ook cruciaal dat aan het bestaande talenregime
niet wordt geraakt: "Het is belangrijk dat lidstaten zelf kunnen
beslissen in welke taal de informatie op het etiket wordt verstrekt:
zeker Nederlands voor producten die in Vlaanderen op de markt worden
gebracht."
De kernpunten van de wetgeving zijn:
* Verplichte etikettering van nutritionele informatie in hetzelfde
gezichtsveld, i.e. energetische waarde, vetten, verzadigde
vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout per 100 g/ml. Op
vrijwillige basis kunnen andere elementen worden vermeld zoals
zetmeel, vezels, vitaminen. Ook de aanduiding per portie en het %
GDA (dagelijkse voedingsrichtlijn) is vrijwillig.
* De verplichte oorsprongsetikettering van rundvlees wordt uitgebreid
naar vlees van varken, schaap, geit en kip. De oorsprong moet ook
worden aangegeven wanneer het niet aangeven de consument zou
misleiden. De Commissie zal op korte termijn ook voorstellen doen
voor oorsprongsvermelding van andere voeding, vb. vlees in
verwerkte voeding, melk en zuivelproducten.
* Informatie over allergenen moet altijd beschikbaar zijn, ook voor
niet verpakte voeding. Voor verpakte voeding moeten allergenen
duidelijk worden aangeduid in de ingrediëntenlijst.
* Alcohol valt niet onder de wetgeving. De Commissie zal op korte
termijn met aparte voorstellen terzake komen.
* Voor de eventuele vermelding van transvetzuren en rituele slachting
in de toekomst zal de Commissie bijkomend onderzoek verrichten
vooraleer tot nieuwe wetgeving over te gaan.
Auteur(s):
Frieda Brepoels, Europees Parlementslid
Contactinfo:
Secretariaat Frieda Brepoels
Tel: 02 284 78 62
Fax: 02 284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu