Nieuw-Vlaamse Alliantie




Europa stimuleert bewuste voedingskeuze

klok 05 juli 2011

Overgewicht en obesitas vormen een steeds groter wordend probleem voor de volksgezondheid, ook in Europa. Meer transparante informatie over voeding moet het voor consumenten mogelijk maken om bewuster te kiezen wat men eet. Hierover bereikte het Europees Parlement na moeizame onderhandelingen een akkoord met de Raad.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels volgt het dossier al sinds 2008 en zal het compromis morgen met veel overtuiging steunen: "De bestaande wetgeving inzake etikettering was hopeloos verouderd en te vrijblijvend. Het is een hele stap vooruit dat nutritionele informatie nu verplicht per 100 g/ml op alle verpakte voeding moet staan. Zo kan de consument goed en snel vergelijken tijdens het inkopen."

Het Parlement heeft de nodige realiteitszin aan de dag gelegd bij het opstellen van de regels, aldus Brepoels: "Bijzondere aandacht wordt besteed aan de leesbaarheid van de verplichte informatie. Belangrijk is ook de vrijstelling van informatieplicht voor bijvoorbeeld buurtwinkels die zelfbereide niet verpakte voeding verkopen."

Voor Brepoels is het ook cruciaal dat aan het bestaande talenregime niet wordt geraakt: "Het is belangrijk dat lidstaten zelf kunnen beslissen in welke taal de informatie op het etiket wordt verstrekt: zeker Nederlands voor producten die in Vlaanderen op de markt worden gebracht."

De kernpunten van de wetgeving zijn:
* Verplichte etikettering van nutritionele informatie in hetzelfde gezichtsveld, i.e. energetische waarde, vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout per 100 g/ml. Op vrijwillige basis kunnen andere elementen worden vermeld zoals zetmeel, vezels, vitaminen. Ook de aanduiding per portie en het % GDA (dagelijkse voedingsrichtlijn) is vrijwillig.
* De verplichte oorsprongsetikettering van rundvlees wordt uitgebreid naar vlees van varken, schaap, geit en kip. De oorsprong moet ook worden aangegeven wanneer het niet aangeven de consument zou misleiden. De Commissie zal op korte termijn ook voorstellen doen voor oorsprongsvermelding van andere voeding, vb. vlees in verwerkte voeding, melk en zuivelproducten.
* Informatie over allergenen moet altijd beschikbaar zijn, ook voor niet verpakte voeding. Voor verpakte voeding moeten allergenen duidelijk worden aangeduid in de ingrediëntenlijst.
* Alcohol valt niet onder de wetgeving. De Commissie zal op korte termijn met aparte voorstellen terzake komen.
* Voor de eventuele vermelding van transvetzuren en rituele slachting in de toekomst zal de Commissie bijkomend onderzoek verrichten vooraleer tot nieuwe wetgeving over te gaan.

Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees Parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu Url: www.friedabrepoels.eu