Gemeente Boekel


Inspraak Concept Beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012 - 2015

Burgemeester en Wethouders maken bekend dat, ingevolge het bepaalde in de inspraakverordening 2006, vastgesteld door de Gemeenteraad d.d. 18 mei 2006, het âConcept Beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015â ten behoeve van de inspraak met ingang van 6 juli 2011 ter inzage ligt.

Achtergrond ter inzage legging

Sinds 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. De Wmo verplicht gemeenten om elke vier jaar een beleidsplan op te stellen waarin de doelstellingen en plannen van de Wmo worden verwoord. De Wmo vraagt de gemeente te zorgen voor hulp en ondersteuning aan kwetsbare groepen. Het belangrijkste doel van de wet is dat iedereen kan meedoen in de samenleving.

Ontwikkelingen
Om elkaar ook in de toekomst te kunnen helpen om mee te doen in de samenleving, moeten we inspelen op ontwikkelingen. Bijvoorbeeld dat er steeds meer ouderen komen (vergrijzing). Terwijl het aantal jonge mensen dat beschikbaar is om die hulp te verlenen minder wordt. Ook is het zo dat teveel en verkeerde hulp onbedoeld kan leiden tot een grotere afhankelijkheid en verlies van zelfredzaamheid en kracht.

De Wmo heeft sinds 2007 een stap gemaakt van verzorging naar ondersteuning om inwoners te kunnen laten participeren in de samenleving. Niet meer het aanbod van voorzieningen staat centraal in het oplossen van problemen van kwetsbare inwoners, maar de vraag staat centraal. Deze ontwikkeling wordt aangeduid als De Kanteling van de Wmo. Meer dan voorheen worden de eigen kracht en de medeverantwoordelijkheid van inwoners benut. De gemeente verwacht dat iedereen zijn eigen mogelijkheden inzet voor zichzelf, zijn familie en vrienden, de buurt en het dorp. Door in eerste instantie te kijken naar wat de inwoner wel kan en naar wat deze in zijn eigen directe omgeving zelf aan ondersteuning kan organiseren, blijft hij/zij beter betrokken bij de samenleving. Ook wordt hierdoor gestimuleerd om naar vermogen actief te blijven en mogelijk zelf ook een bijdrage te leveren aan de ondersteuning van anderen. Ook maatschappelijke organisaties en bedrijven zijn medeverantwoordelijk voor de sociale samenhang en leefbaarheid. De gemeente heeft een regierol en zorgt voor het vangnet.

Uw reactie is welkom
Deze ontwikkelingen staan centraal in het âConcept Beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015â. Het College van Burgemeester en Wethouders wil u graag betrekken bij het Wmo-beleid en heeft het concept-beleidsplan vrijgegeven voor de inspraakprocedure. Na afloop van de inspraakprocedure wordt het beleidsplan op 15 december 2011 ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden. Het concept-beleidsplan ligt vanaf 6 juli tot en met 7 september 2011 voor inspraak ter inzage bij de publieksbalie. Het beleidsplan is ook te downloaden via deze website. Het naar voren brengen van inspraakreacties kan schriftelijk bij het College van Burgemeester en Wethouders, Postbus 99, 5427 ZH te Boekel.

Boekel,
Burgemeester en Wethouders.