Stadsdeel Amsterdam Centrum


---

Minibioscoop bij Burgerzaken

6 juli 2011

In de hal bij Burgerzaken staat sinds kort een wel heel bijzonder object. Het lijkt een beetje op een fotohokje, maar dat is het niet. In dit hokje kunt u tot 2 september documentaires zien over Nederlandse kunstenaars - een minibioscoop dus.

Maar liefst vijftien verschillende documentaires kunt u in het hokje gaan bekijken. Op het bankje is net plaats voor twee personen. Alle films zijn documentaires over bekende en minder bekende Nederlandse kunstenaars, zoals Teun Hocks, Koos Breukel en Berend Strik, die op hun beurt weer gemaakt zijn door bekende filmmakers. Het betreft een project dat de terechte titel `Hollandse Meesters' mee kreeg: de top van de Nederlandse film filmt de top van de Nederlandse kunst.

Hollandse Meesters

Hollandse Meesters is een reeks korte gefilmde portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek. Het project moet uitgroeien tot een omvangrijke serie waarin een generatie belangrijke kunstenaars wordt vastgelegd. De films worden uitgezonden door regionale omroepen, zijn te zien bij musea en straks ook permanent online. Bovendien zijn er tijdelijk dus de minibioscoopjes, ontworpen door kunstenaar Rob Vrijen. Deze zullen steeds ergens anders neerstrijken, maar tot 2 september staat er eentje bij Burgerzaken in het Stadhuis.

Hollandse Meesters is een initiatief van Michiel van Nieuwkerk en Ineke Hilhorst en wordt geproduceerd door Interakt/René Mendel.

foto minibioscoop

---