Landelijke Studenten Vakbond




Studentenorganisaties naar rechter vanwege langstudeerdersboete

Utrecht, 6 juli 2011 Vandaag heeft de Eerste Kamer de omstreden `Halbeheffing' ingestemd. De langstudeermaatregel, de boete van EUR3000,- voor studenten die langer dan een jaar uitlopen met hun studie, zal komend studiejaar moeten ingaan. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) zijn van mening dat deze maatregelen groot onrecht doen aan duizenden studenten in Nederland en hebben besloten om namens de studenten naar de rechter te stappen. "Het blijkt dus dat zowel de Eerste als de Tweede Kamer overhaast tot deze beslissing zijn gekomen en daarmee alle juridische bezwaren te snel van tafel hebben geveegd" aldus Jeroen Thys voorzitter LKvV, "de stap naar de rechter is dus essentieel om recht te doen aan alle betrokkenen".

De studentenorganisaties hebben afgelopen maanden ruim 365.000 handtekeningen en 3500 verhalen verzameld. In januari 2011 vormde een demonstratie op het Malieveld in Den Haag met meer dan 20.000 studenten het hoogtepunt van de acties. Nadat Halbe Zijlstra aankondigde zijn plannen toch door te zetten, hebben ISO, LSVb en LKvV juridisch advies gevraagd van Stibbe advocaten. Deze bevestigde de vermoedens: de argumenten van de studentenorganisaties zijn juridisch te onderbouwen. "Wij vinden het dan ook zeer spijtig dat de gang naar de rechter nog maar de enige optie is om de staatssecretaris van zijn ongelijk te overtuigen" aldus Pascal ten Have voorzitter LSVb.

Met deze wet verandert het kabinet de spelregels tijdens de wedstrijd. Er is namelijk geen goede overgangsregeling, studenten kunnen zich ondanks het jaar uitstel niet voorbereiden op een wet die tijdens hun studie ingaat. Daarnaast worden alle studenten over één kam geschoren. Deeltijdstudenten die automatisch langer studeren, krijgen net zo weinig tijd als voltijdstudenten en worden onevenredig hard getroffen door de wet. "Door het uitblijven van regelingen die deze belangrijke groep studenten ontziet, blijkt maar weer dat het wetsvoorstel sterk gericht is op bezuinigen wat kwalitatief hoogstaand Hoger Onderwijs bemoeilijkt" aldus Sebastiaan Hameleers voorzitter ISO.

Met deze argumenten op basis van het eerder uitgebrachte advies van Stibbe voorzien de studentenorganisaties een goede kans bij de rechter en worden juridische stappen voorbereid om de zaak voor te leggen.