Gemeente Coevorden


Positieve houding integratie peuterspeelzalen en kinderopvang in gemeente Coevorden

woensdag 6 juli 2011

Zowel de voorschoolse voorzieningen als het basisonderwijs hebben een positieve houding ten opzichte van de integratie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in de gemeente Coevorden. Dit blijkt uit onderzoek door OnderwijsServiceGroep in opdracht van de gemeente. Wel hebben alle partijen aangegeven dat ze meer inzicht nodig hebben in de consequenties en de haalbaarheid van integratie voordat ze daar daadwerkelijk mee willen instemmen.

Beweging
De wereld van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang is volop in beweging. Hoewel het peuterspeelzaalwerk en de kinderopvang van oudsher verschillende voorzieningen zijn met verschillende doelstellingen hebben ze ook veel overeenkomsten. De harmonisatie van de voorschoolse voorzieningen wordt vanuit de overheid gestimuleerd door de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Wet OKE). Vanwege de toename van het aantal mensen dat werkt, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van kinderopvang in plaats van het peuterspeelzaalwerk. Door deze ontwikkelingen, een bezuinigingsopgave en het teruglopend aantal kinderen in de gemeente Coevorden is het noodzaak opnieuw te kijken naar de structuur van voorschoolse voorzieningen. De gemeente wil de kwaliteit en de dekking van het huidige voorzieningenaanbod voor kinderen van 0 tot 4 jaar blijvend garanderen.

Samenwerken
Uit het onderzoek blijkt dat alle organisaties zich betrokken voelen bij het zoeken naar duurzame oplossingen voor onderwijs en opvang. Een intensievere samenwerking tussen het peuterspeelzaalwerk, de kinderopvang en het basisonderwijs is in het belang van het ontwikkelingsproces van (jonge) kinderen. Op woensdag 13 juli organiseert de gemeente een visiebijeenkomst voor het peuterspeelzaalwerk, kinderopvang en het basisonderwijs. De gezamenlijke visie `Het jonge kind 0-6 jaar' die daaruit voortkomt, vormt de basis voor het vervolgproces.