Gemeente Lelystad

Bijsturingmaatregelen nodig om tekort op begroting af te wenden

Woensdag 6 juli 2011

Stapeltjes euromunten

Dinsdag 5 juli heeft het college van Lelystad de halfjaarrapportage 2011 vastgesteld. De halfjaarrapportage 2011 geeft inzicht in de verwachte afwijkingen ten opzichte van de programmabegroting 2011. Het gaat daarbij om inhoudelijke afwijkingen (al dan niet gerealiseerde projecten, bezuinigingen en dergelijke) en financiële afwijkingen ten opzichte van de geplande uitgaven en inkomsten over 2011. De halfjaarrapportage is een vast onderdeel van de begrotingscyclus van de gemeente en wordt op 12 juli ter behandeling aan de gemeenteraad voorgelegd.

Aanhoudende effecten recessie

Vorige week maakte het college in een brief aan de raad al bekend dat het tekort op de begroting van 2011 2,7 miljoen euro hoger zal uitvallen dan verwacht en dat bijsturingmaatregelen daarom noodzakelijk zijn. De tegenvallende resultaten voor 2011 zijn met name het gevolg van de aanhoudende effecten van de economische recessie, zo groeit het aantal uitkeringsgerechtigden bijvoorbeeld nog altijd harder dan verwacht en zijn de personele lasten van de gemeente vanwege de gestegen sociale lasten en de terugloop van projectmatige dekking onevenredig hoog.

Bijsturingmaatregelen

Om het verwachte tekort op de begroting binnen aanvaardbare grenzen terug te brengen, stelt het college de gemeenteraad voor om door middel van een aantal taakstellingen dit jaar nog 1,4 miljoen extra te bezuinigen: EUR 0,9 miljoen op onderhoud openbare ruimte, EUR 0,2 miljoen op minimabeleid, EUR 0,1 miljoen op uitvoeringskosten Bijzondere Bijstand Zelfstandigen (BBZ), EUR 0,1 miljoen op communicatie en stadspromotie en EUR 0,1 miljoen op concernopleidingen. Om dit te realiseren is onder meer een specifieke verplichtingenstop op deze posten ingesteld. De resterende 1,3 miljoen aan extra bezuinigingen worden betrokken bij de voorstellen voor de meerjarenbegroting. Ja