Ministerie van Defensie

F-16's verkennen gebied politietrainingsmissie

6 juli 2011, 12.44 uur

Met de landing van 2 Nederlandse F-16's, eergisteren op Kandahar Airfield, was de eerste inzet voor ondersteuning van de nieuwe politietrainingsmissie in Afghanistan een feit. Tijdens een 3 uur durende vlucht brachten de vliegers van de Air Task Force, met behulp van het RecceLite fotoverkenningsysteem, het gebied rondom Kunduz in kaart.

"Eén van de manieren om ondersteuning te geven, is het leveren van informatie", aldus commandant Air Task Force (ATF), luitenant-kolonel Marten Hendriksma. "Met de geavanceerde sensoren aan onze F-16's kunnen we eenheden voorzien van real time informatie over de situatie op de grond vanuit de lucht. Met het RecceLite-systeem maken wij zeer hoogwaardige foto's van gebieden en wegen. Op deze manier gaan wij dagelijks op zoek naar bermbommen, één van de grootste bedreigingen voor grondtroepen en de Afghaanse bevolking." Naast het zoeken naar bermbommen worden de F-16's ingezet voor verkenning en beveiliging.

Politietrainingsmissie

F-16 onderweg naar de startbaan. Foto: ministerie van Defensie

De politietrainingsmissie heeft tot doel het verder opbouwen van de rechtsstaat in Afghanistan. Nederlandse militairen gaan samen met Nederlandse politieagenten, ontwikkelingsexperts, diplomaten en justitie-experts werken aan het verbeteren van de Afghaanse justitiesector en voornamelijk de Afghaanse politie.

Inzet F-16's

De Nederlandse toestellen vlogen vanaf Kandahar Airfield in Zuid-Afghanistan. Hiervandaan leveren zij sinds 2006 dagelijks ondersteuning aan ISAF-grondtroepen. Belangrijkste taak is nu de ondersteuning van de politietrainingsmissie. In geval van nood kunnen de Nederlandse F-16's als ze in de lucht zijn ook partners ondersteunen. Vanaf 2002 levert de Koninklijke Luchtmacht met F-16's een bijdrage aan de internationale ISAF-missie boven Afghanistan.