Stichting FOM 6 juli 2011

Drie Rubicon-subsidies voor de natuurkunde

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft deze week drie jonge, veelbelovende onderzoekers met een fysisch onderzoeksthema of een fysisch component in hun onderzoek financiering uit het programma Rubicon toegekend. Met Rubicon geeft NWO pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen in het buitenland. Het programma biedt tevens talentvolle onderzoekers uit het buitenland de mogelijkheid voor een periode van maximaal twee jaar in Nederland onderzoek te doen. Zo kan NWO de internationale mobiliteit van wetenschappelijk talent stimuleren. In totaal zijn er deze week 28 Rubicon-subsidies toegekend. Logo NWO
vergroten Logo NWO
Drs. Sjoerd Hardeman (Universiteit Leiden) zal aan de Cambridge University, Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics (UK) onderzoek doen: kosmische microgolfachtergrondstraling of CMB bevat informatie over deeltjesinteracties direct na de oerknal, waarmee snaartheorie getest kan worden. De onderzoeker heeft een manier om extra dimensies, voorspeld door snaartheorie, te detecteren, en zal dit signaal in de CMB-gegevens zoeken.

Dr. Helgi Ingólfsson (Weill Cornell Medical College, New York, Verenigde Staten) zal aan de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoek doen naar de bijwerkingen van medicijnen bezien op moleculair niveau. Medicijnen hebben vaak bijwerkingen doordat ze verstoringen in het celmembraan veroorzaken. Dit onderzoek heeft als doel de moleculaire basis voor dit effect op te helderen met behulp van computermodellen, zodat betere medicijnen kunnen worden ontworpen.

Mr. Abraham Shultz (Northwestern University, Illinois, Verenigde Staten) zal aan de Universiteit van Amsterdam fotokatalysatoren inpakken voor kunstmatige fotosynthese. De groeiende wereldbevolking en haar groeiende behoefte aan energie vereisen het gebruik van zonlicht als bron voor duurzame energie. Kunstmatige fotosynthese, waarbij zonlicht wordt benut om water om te zetten in het energetisch hoogwaardige waterstofgas, is een zeer aantrekkelijke aanpak. De onderzoeker zal de inbedding van bestaande en nieuwe katalysatoren in goed gedefinieerde, kristallijne materialen bestuderen en hun immobilisatie op elektrodeoppervlakken. Dit zal leiden tot nieuwe toepassingen voor opschaalbare fotokatalyse, waarbij zonlicht kan worden omgezet in chemische energie.

Rubicon
Het doel van het Rubicon-programma is om talentvolle onderzoekers bij Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen van KNAW en NWO na voltooiing van hun promotie voor de wetenschap te behouden. Met Rubicon kunnen de onderzoekers ervaring opdoen aan een buitenlands topinstituut of aan een excellent Nederlands onderzoeksinstituut, voor een periode van maximaal twee jaar. Het aanwenden van de subsidie voor onderzoek in het buitenland heeft de voorkeur. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming. Nederlandse instituten die een buitenlandse onderzoeker een jaar onderdak bieden, ontvangen 55.000 euro. De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen.
De naam van de subsidie komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak de rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon geldt als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Extra co-financiering uit Brussel
Voor de rondes in 2010 en 2011 heeft NWO cofinanciering aangevraagd en ontvangen uit het 'Marie Curie Cofund Action' programma van de Europese Commissie. Deze Europese financiering is een eenmalige toekenning.

Twee nieuwe ronden in 2011
In 2011 zijn er voldoende middelen voor nog twee toekenningsrondes. De deadlines voor het indienen van voorstellen zijn respectievelijk 1 september en 1 december 2011. Kijk voor meer informatie op www.nwo.nl.

De volledige lijst van gehonoreerde aanvragen en meer informatie over Rubicon vindt u op de website van NWO.