Gemeente Leudal


Nieuws

Leudal is en blijft een van de beste woongemeenten van Limburg

Beste Limburgse gemeente van 2009, Neer het leukste dorp van Limburg 2011 voorafgegaan door Nunhem als leukste dorp van Limburg 2009. En nu is Leudal bovendien de op één na beste woongemeente in Limburg. Dat laatste blijkt uit het jaarlijkse onderzoek `De beste gemeenten' van weekblad Elsevier en Bureau Louter*.

Het kan dus geen toeval meer zijn: het is goed toeven in Leudal. De gemeente probeert daar haar steentje aan bij te dragen door onder andere een goed sociaal beleid uit te voeren. Hierdoor blijft de werkloosheid laag en vallen mensen niet tussen de wal en het schip. Het project `Zorgen voor zorg' in de kleine kernen van Leudal is daar een goed voorbeeld van.

Verder zijn de woonlasten laag en blijft de dienstverlening op een adequaat peil. Binnenkort opent Leudal haar nieuwe gemeentehuis aan het Leudalplein in Heythuysen. Burgers en bedrijven kunnen dan terecht in een modern en op dienstverlening ingericht gebouw.

Maar bovenal is het wonen en werken in de 16 woonkernen aangenaam door de aanwezige voorzieningen, de natuurlijke omgeving en de (sociale) veiligheid. Er is nog sprake van onderlinge saamhorigheid wat blijkt uit het grote aantal verenigingen en activiteiten.

Koppositie vasthouden

Leudal zet uiteraard ook in op ontwikkeling. Iets wat nodig is om de koppositie van Leudal in stand te houden. Zo wordt er gewerkt aan het aantrekkelijker maken van de Maasoever tussen Hanssum en Buggenum, kan de bereikbaarheid worden verbeterd door het oplossen van knelpunten in de N280 en de bouw van een treinstation in Haelen of Baexem. Werkgelegenheid is er in de agrarische bedrijvigheid maar ook steeds meer in de verzorging, denk aan Hornerheide (Proteion). Recreatiepark De Leistert en Buitenhof De Leistert breiden uit en hebben grote plannen voor nieuwe recreatieve activiteiten waarmee werk en inkomen uit toerisme een belangrijke economische pijler vormen in Leudal. De gemeente investeert bovendien in het aantrekkelijker maken van de centra in Roggel en Heythuysen, de inrichting van gemeenschapsaccommodaties en de bundeling en modernisering van sport en spelvoorzieningen. Werk aan de winkel dus!


* De gemeenten zijn vergeleken op 22 punten. Is de woonomgeving groen en waterrijk, hoe is het aanbod van ruime huizen, hoe staat het met de aanwezigheid van scholen, zorginstellingen, winkels, van sportvelden en horeca? Lopen inwoners het risico slachtoffer te worden van criminaliteit, is het verkeer wel veilig? Is de gemeente goed bereikbaar per auto of trein, en heeft ze ook economisch potentieel? En veel meer (bron: persbericht Elsevier).