Nederlandse Orde van Advocaten

Orde voert overleg over tappen
telefoongesprekken

06-07-2011 | 0 reacties

De Nederlandse Orde van Advocaten voert met de Nederlandse Vereniging van Strafrecht Advocaten (NVSA) en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) overleg over tappen telefoongesprekken en (mogelijkheid van) opnemen gesprekken advocaten en cliënten in Huizen van Bewaring en Gevangenissen in het kader van de orde in de inrichtingen.

Aanleiding hiervoor is de discussie over het tappen van telefoongesprekken tussen advocaten en hun cliënten in huizen van bewaring en gevangenissen. Daarnaast is er terugkerende onrust over (de mogelijkheid van) afluisteren van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten in spreekkamers van deze inrichtingen.

Ten aanzien van het tappen van telefoongesprekken heeft DJI voorgesteld om voort te bouwen op het systeem van nummerherkenning, zoals dat tussen het OM en de Orde tot stand is gekomen voor telefoongesprekken tussen advocaten en hun cliënten in het algemeen. Een dergelijk systeem maakt het opnemen van gesprekken tussen advocaten en hun cliënt onmogelijk. Het systeem zou volgens DJI eind 2012 gerealiseerd kunnen zijn. Dan zal bij DJI ook een nieuw telefoonsysteem in werking zijn. De Orde zal gezamenlijk met DJI bezien of en zo ja onder welke voorwaarden, en in welke mate, een vergelijkbaar systeem van nummerherkenning te realiseren is. Bestuurslid Jan Leliveld van de Orde: "De uitwerking zal nog veel voeten in de aarde hebben, onder andere zal aandacht besteed moeten worden aan de omvang, de veiligheid en de controleerbaarheid van het systeem. Het eenvoudigweg aanhaken, is vanwege de complexe organisatie van de inrichtingen niet mogelijk." Een werkgroep zal in augustus van start gaan. Deze zal ook aandacht besteden aan een tussenoplossing tot eind 2012.

De Orde had aangedrongen dat in elke inrichting ook spreekkamers zonder opname apparatuur aanwezig zijn. DJI is daartoe vanwege organisatorische/logistieke redenen niet bereid. DJI stelt voor in elke kamer duidelijk te maken of opname apparatuur aanwezig is, of niet. Indien opname apparatuur aanwezig is, zal in het voorstel van DJI tevens duidelijk worden gemaakt hoe zeker kan worden gesteld dat deze apparatuur tijdens het gesprek niet wordt gebruikt. Indien advocaten daar nadere vragen over hebben, zal ter plekke nog een toelichting volgen. DJI zal het voorstel concretiseren en met de Orde en de NVSA bespreken.