D66

woensdag 6 juli 2011

EP-lid Schaake: Europa moet tanden laten zien in Midden-Oosten

Europarlementariër Marietje Schaake wil dat Europa zich actiever bemoeit met de toekomst van Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton, vanmiddag voor tekst en uitleg in het Europees Parlement, moet stoppen zich te verschuilen achter de verdeeldheid onder EU-lidstaten en in actie komen.

Onzichtbaar

"Terwijl het moorden in Syrië doorgaat, in Jemen de chaos alle ruimte biedt aan fundamentalisten en Egyptenaren en Tunesiërs steeds minder in de belofte van de revolutie geloven, blijft Europa onzichtbaar. We staan erbij en kijken ernaar", stelt Schaake. Ingrijpen is volgens Schaake in ons eigen belang. "Dit gebeurt in de achtertuin van Europa."

Handelsboycot

D66 roept Ashton op tot een handelsboycot van Europa tegen Syrische staatsbedrijven. Schaake: "De reisverboden en het bevriezen van tegoeden van Syrische ambtenaren en zakenmensen heeft maar beperkt effect. Het mag niet zo zijn dat Shell de brandstof voor Syrische tanks levert."

Nu of nooit

Schaake wil met de extra sancties voorkomen dat rijke Syrische zakenlieden het regime in het zadel houden. "Het is nu of nooit. Een regime dat kinderen oppakt en doodmartelt en met scherp op burgers schiet, is wanhopig. Assad heeft zijn legitimiteit volledig verloren." D66 steunt de oproep van Amnesty International aan de VN Veiligheidsraad om Syrië naar het Internationaal Strafhof te sturen voor misdaden tegen de menselijkheid.

EU-steun voor Turkije

Schaake pleit voor politieke steun van de EU aan Turkije, dat niet alleen veel vluchtelingen opvangt maar ook lijkt aan te sturen op een bufferzone in Syrië zelf. "Europa moet zorgen dat Turkije, maar ook de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR, voldoende capaciteit hebben om de mensen op te vangen. Dat is toch wel het minste dat we kunnen doen."