D66

woensdag 6 juli 2011

D66: stuitende anti-homo uitspraken India veroordelen

D66 wil dat het kabinet haar zorgen uit over de anti-homo uitspraken van een Indiase minister. D66-fractievoorzitter en buitenlandwoordvoerder Alexander Pechtold en zijn collega-Kamerlid Pia Dijkstra roepen het kabinet daartoe op. Pechtold: "Ik wil dat de ministers van Buitenlandse zaken en Emancipatie zich hier tegen uitspreken en zich binnen de Europese Unie (EU) sterk maken voor een gezamenlijke veroordeling."

Stuitend

De Indiase minister van Volksgezondheid Ghulam Nabi Azad noemde tijdens een conferentie over HIV/Aids homoseksualiteit "een ziekte". Hij zei dat de geaardheid "volstrekt onnatuurlijk" is en dat het te betreuren is dat homoseksualiteit haar weg heeft gevonden naar India. Pia Dijkstra vindt de uitspraken stuitend. "Tegen dit soort discriminerende opmerkingen moeten wij ons blijven verzetten, temeer daar ze de bestrijding van HIV/Aids in een land waar 2,5 miljoen mensen hiv-positief zijn, belemmeren."

Handelsmissie Bleker

Vorige maand zegde staatssecretaris Bleker (CDA) zijn handelsmissie naar India af vanwege de zogenoemde komkommercrisis. Pechtold: "Een handelsmissie naar India is voor Nederland van groot belang, aangezien dat land een steeds belangrijkere speler in de wereldeconomie wordt. Ik neem dan ook aan dat de staatssecretaris alsnog spoedig afreist naar India. Dat is dan meteen een goed moment om namens de Nederlandse regering zijn zorgen over de anti-homo uitspraken bij India kenbaar te maken."

Homorechten stelselmatig geschonden

D66 heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk aangedrongen op een ferme opstelling van Nederland tegen landen waar de rechten van homo's stelselmatig geschonden worden, onder meer toen Oeganda dreigde de doodstraf te zetten op homoseksualiteit. Ook pleitte de partij eind 2010 voor een gezamenlijke veroordeling van de EU van de anti-homo uitspraken van de Keniase premier Odinga. Dijkstra: "De rechten van homo's worden in 85 landen nog altijd stelselmatig geschonden. Nederland moet voorop blijven lopen in de strijd voor gelijke rechten van homoseksuelen en lesbiennes, maar ook van biseksuelen en transgenders."