D66

woensdag 6 juli 2011

D66: 'Verplicht EU-voedseletiket helpt tegen overgewicht'

Het aantal calorieën en de hoeveelheid suiker, zout en vet: in één oogopslag verplicht op elk product. Europarlementslid Gerbrandy vindt de nieuwe EU-wet voor voedseletiketten, waar het Europarlement vandaag mee instemt, een grote stap voorwaarts.

Afgewogen keuze

"We moeten niet opleggen wat mensen wel of niet moeten eten, maar informatie verstrekken waardoor consumenten zelf een afgewogen keuze kunnen maken", stelt Gerbrandy.

Leesbaarder

500 Miljoen Europeanen zien straks op ieder product een vergelijkbaar etiket. De nieuwe wet verplicht tot een voedingswaardetabel, waardoor de brij cijfers een stuk leesbaarder wordt. D66 vindt dat belangrijk, omdat ziektes als diabetes en overgewicht steeds vaker voorkomen. Gerbrandy waarschuwt echter: "Een nieuw etiket is niet het Ei van Columbus. Kinderen moeten ook op school van jongs af aan leren wat een evenwichtig dieet is." De nieuwe wet verplicht tot een minimale lettergrootte, waardoor de informatie op het etiket ook voor ouderen beter leesbaar wordt.

Palmolie

D66 heeft zich met succes hard gemaakt voor een onderscheid tussen verschillende plantaardige vetten en oliën op het etiket. Hierdoor wordt zichtbaar of een product bijvoorbeeld palmolie bevat. Hoewel er ook duurzame varianten bestaan, verdwijnen er voor de aanleg van palmolieplantages dagelijks tientallen hectaren regenwoud - het leefgebied van onder meer de orang oetan. De nieuwe transparantie zal zowel consumenten als producenten aansporen voor duurzame plantaardige oliën te kiezen.

Transvetten

Gerbrandy heeft daarnaast afgedwongen dat de Europese Commissie binnen drie jaar met een voorstel komt om transvetten te verbieden, of deze op zijn minst op het etiket te vermelden. Een overmatige inname van transvetten - enkelvoudig of meervoudig onverzadigde vetzuren - vergroot de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Gerbrandy: "De consument is zich vaak niet bewust van het risico van transvetten, die vooral in sauzen, dressings en kant-en-klaar maaltijden zitten. Daarom moeten we ervoor zorgen dat die zoveel mogelijk uit ons eten verdwijnen."