D66
woensdag 6 juli 2011
D66: 'Verplicht EU-voedseletiket helpt tegen overgewicht'
Het aantal calorieën en de hoeveelheid suiker, zout en vet: in één
oogopslag verplicht op elk product. Europarlementslid Gerbrandy vindt
de nieuwe EU-wet voor voedseletiketten, waar het Europarlement vandaag
mee instemt, een grote stap voorwaarts.
Afgewogen keuze
"We moeten niet opleggen wat mensen wel of niet moeten eten, maar
informatie verstrekken waardoor consumenten zelf een afgewogen keuze
kunnen maken", stelt Gerbrandy.
Leesbaarder
500 Miljoen Europeanen zien straks op ieder product een vergelijkbaar
etiket. De nieuwe wet verplicht tot een voedingswaardetabel, waardoor
de brij cijfers een stuk leesbaarder wordt. D66 vindt dat belangrijk,
omdat ziektes als diabetes en overgewicht steeds vaker voorkomen.
Gerbrandy waarschuwt echter: "Een nieuw etiket is niet het Ei van
Columbus. Kinderen moeten ook op school van jongs af aan leren wat een
evenwichtig dieet is." De nieuwe wet verplicht tot een minimale
lettergrootte, waardoor de informatie op het etiket ook voor ouderen
beter leesbaar wordt.
Palmolie
D66 heeft zich met succes hard gemaakt voor een onderscheid tussen
verschillende plantaardige vetten en oliën op het etiket. Hierdoor
wordt zichtbaar of een product bijvoorbeeld palmolie bevat. Hoewel er
ook duurzame varianten bestaan, verdwijnen er voor de aanleg van
palmolieplantages dagelijks tientallen hectaren regenwoud - het
leefgebied van onder meer de orang oetan. De nieuwe transparantie zal
zowel consumenten als producenten aansporen voor duurzame plantaardige
oliën te kiezen.
Transvetten
Gerbrandy heeft daarnaast afgedwongen dat de Europese Commissie binnen
drie jaar met een voorstel komt om transvetten te verbieden, of deze op
zijn minst op het etiket te vermelden. Een overmatige inname van
transvetten - enkelvoudig of meervoudig onverzadigde vetzuren -
vergroot de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Gerbrandy: "De
consument is zich vaak niet bewust van het risico van transvetten, die
vooral in sauzen, dressings en kant-en-klaar maaltijden zitten. Daarom
moeten we ervoor zorgen dat die zoveel mogelijk uit ons eten
verdwijnen."