Gemeente Valkenburg aan de Geul

Geen ruimte voor woning-opsplitsingen

Valkenburg aan de Geul volgt provinciaal woonbeleid

De gemeenteraad heeft besloten om aanvragen voor woningopsplitsingen niet meer in behandeling te nemen. Dit voorstel sluit aan op de Provinciale Woonvisie met als één van de uitgangspunten dat voor elke nieuwe woning in de plattelandskernen van Zuid-Limburg een bestaande woning gesloopt moet worden.
De ambitie van de Provincie is om een aantrekkelijk woon- en leefklimaat in Limburg te bevorderen. Deze ambitie wordt vormgegeven via de Provinciale Woonvisie. De demografische ontwikkelingen in Limburg, met onder andere bevolkingskrimp en vergrijzing, vragen om een nieuwe manier van programmeren en afstemmen van de woningvoorraadontwikkeling in Limburg.

In de Provinciale woonvisie is onder andere bepaald dat iedere nieuw te bouwen woning in de plattelandskernen in Zuid-Limburg gepaard dient te gaan met het wegnemen van minstens één wooneenheid binnen de kern of de regio. Daarom heeft het college voorgesteld om nieuwe aanvragen voor woningopsplitsingen in Valkenburg aan de Geul niet meer in behandeling te nemen. Over de lopende aanvragen zal in overleg met de Provincie een besluit genomen worden.
Â