Oranje Fonds steunt moeder- en vadercentra ook in 2011 met 18.750 euro

Persbericht van MOVISIE

Initiatief vader- en moedercentra in Utrecht en Alkmaar Moeder- en vadercentra in Nederland bieden mannen en vrouwen, die soms jaren thuis hebben gezeten, de kans om zich te ontwikkeling en daardoor hun positie te verbeteren in de samenleving. MOVISIE werkt, met financiële steun van het Oranje Fonds, aan ondersteuning van uitbreiding van de centra in Nederland. In 2010 zijn in Utrecht en Alkmaar initiatiefgroepen begeleid om moedercentra op te zetten. Voor de mannen en vrouwen zijn ook trainingen ontwikkeld.

Het Oranje Fonds ondersteunt de uitbreiding van de centra financieel sinds 2010. Op dit moment zijn er 44 moedercentra en vier vadercentra in Nederland, maar er zijn meerdere initiatiefgroepen in Nederland die een vader- of moedercentrum willen opzetten. Gebleken is dat zij daar ondersteuning en begeleiding bij nodig hebben. Daarom biedt MOVISIE begeleidingstrajecten en producten om de deskundigheid van de centra en de initiatiefgroepen te bevorderen. Zo ontwikkelde MOVISIE de trainingen 'Werving van allochtone mannen' en 'Mannen nemen de leiding', die gebaseerd zijn op de al bestaande trainingen voor vrouwen.

Plannen 2011
In het komende jaar hoopt MOVISIE met de financiering van het Oranje Fonds de centra in Utrecht en Alkmaar fysiek op te kunnen starten en begeleiden daarbij. MOVISIE monitort en evalueert dit proces. Daarnaast werkt MOVISIE aan aanvullende deskundigheidsbevordering binnen de bestaande moeder- en vadercentra in Nederland.

Over moeder- en vadercentra
Moeder- en vadercentra hebben maatschappelijke en sociaal-economische betekenis omdat zij inspringen op vraagstukken in de samenleving. Het zijn bottom-up zelfhulp initiatieven, ruimten binnen de samenleving die draaien op zelfbestuur. De vrouwen en mannen, vaak afkomstig uit achterstandswijken, kunnen binnen een moeder- of vadercentrum vrijwilligerswerk doen en cursussen volgen om zich te ontwikkelen. Ze kunnen hun kinderen meenemen en hun zorgtaken met andere taken combineren.

Het Oranje Fonds
Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 24 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland en in het Caribische deel van het Koninkrijk. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

*




Razende Robot Reporter