Gemeente Laren



-

Koninklijke Onderscheiding voor Minke Smeets-Smabers

06-07-2011
Dinsdag 5 juli jongstleden is mevrouw M. Smeets-Smabers benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Minke Smeets-Smabers kreeg de onderscheiding onder andere voor haar nationale en internationale verdienste als speelster voor het Nederlands hockeyelftal. Burgemeester Elbert Roest reikte de onderscheiding en de bijbehorende versierselen uit tijdens een speciaal georganiseerde bijeenkomst ter gelegenheid van de beëindiging van haar internationale hockeycarrière.

Mevrouw Smeets begon haar hockeycarrière bij hockeyclub hdm (haagsche delftsche mixed), alvorens zij in seizoen 1996-1997 de overstap maakte naar de Larensche Mixed Hockey Club (LMHC). Met Laren Dames 1 speelde zij in veertien seizoenen 11 keer om het landskampioenschap. In 2004 won het team de Europa Cup II.

Nederlands elftal
Van 1997 tot 2010 kwam mevrouw Smeets uit voor het Nederlands Hockey elftal. Hoogtepunten waren de Wereldtitel in 2006 en Olympisch goud in Beijing 2008. Zij speelde voor het Nederlands elftal op drie Olympische Spelen en won onder andere medailles op vier WK's en vijf EK's (waarvan vier keer goud). Met het Nederlands elftal dames won zij alle prijzen die er te winnen zijn.

Mevrouw Smeets speelde ruim 300 interlands en scoorde daarin 23 goals. Zij is de eerste en momenteel enige Nederlandse damesinternational met meer dan 300 interlands achter haar naam en dus recordinternational. Zij is dan ook niet voor niets Lid van Verdienste van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond.

LMHC
De huidige club van mevrouw Smeets is de Larensche MHC. Zij is daar aanvoerster van Dames I. Haar kwaliteiten kenmerken haar niet alleen als een vaste waarde met betrekking tot haar prestaties, maar ook en eigenlijk vooral als verbindende waarde tussen de elftalleden, de coach, de manager, de vereniging en het bestuur. Mevrouw Smeets doet dit zelden door zichtbaar op de voorgrond te treden, maar wel altijd met een duidelijk doel, namelijk het beste bereiken voor elftal en vereniging. Mede door haar is Laren in staat gebleken om vrijwel de gehele periode waarin zij in het 1e damesteam speelde mee te dingen naar de landstitel.

Als verenigingslid draagt zij steeds meer en met zichtbaar plezier bij tot de echte verenigingsactiviteiten. Zo traint en coacht zij de meisjes van D1.

Goede doelen
Mevrouw Smeets is altijd bereid zich belangeloos in te zetten voor het goede doel. Zij neemt deel aan onder andere acties ten behoeve van Spieren voor Spieren en Pink Ribbon.

|