Groen!

Heldere voedseletiketten verbetering voor consument

door Bart Staes (Europese fractie) op 6 juli 2011 in "Gezondheid", "Voeding en landbouw"

Er komen in de hele Europese Unie nieuwe regels voor etikettering van voedingsmiddelen.

Daarmee heeft het Europees Parlement vandaag ingestemd. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!): "De huidige wildgroei aan verschillende logo´s veroorzaakt onnodige verwarring onder consumenten. Terwijl voedseletiketten simpel en begrijpelijk dienen te zijn en consumenten niet mogen misleiden. Deze richtlijn is een stap in de juiste richting."

Op dit moment zijn er geen Europese uniforme regels voor de voedseletikettering van voedingswaardes. Staes: "De consumenten zijn hiervan de dupe, want die willen graag beter geïnformeerd worden over wat ze in hun mond stoppen. Begrijpelijke voedseletiketten kunnen bijdragen aan een gezondere levensstijl en zelfs een daling van de kosten van de volksgezondheidszorg. In tijden van drastische besparingen, geen overbodige luxe."

Op aandringen van de Europese Groene fractie moet straks het land van herkomst van vlees vermeld worden. Staes: "Consumenten hebben het recht om te weten waar bijvoorbeeld hun karbonade vandaan komt. Het onnodig gesleep met dieren kan op deze manier voorkomen worden of in ieder geval inzichtelijker en mogelijk beperkt worden."

Ook de herkomst van olie en het gebruik van nanomateriaal zullen op het etiket vermeld worden. Consumenten kunnen er dan bewust voor kiezen om bijvoorbeeld geen olie afkomstig van klimaatonvriendelijke palmolieplantages te kopen.

Staes is tevreden dat ook misleiding van de consument beter aangepakt wordt, doordat 'nepkaas' en 'plakvlees' als zodanig moeten worden geëtiketteerd. Daarnaast moeten producenten op hun voedseletiketten vermelden of er water aan bijvoorbeeld kippenvlees is toegevoegd.

Jammer is het dan weer dat het eerdere voorstel voor een stoplichtsysteem niet op een parlementaire meerderheid kon rekenen. Een dergelijk systeem bestaat al wel in Engeland. Gehaaste consumenten kunnen hiermee in één oogopslag zien of een product voor hen (te) veel vetten, energie, zout of suikers bevat.

De stemming vandaag bevestigt een eerder bereikt akkoord tussen Europees Parlement, Europese Commissie en de Raad van ministers. De nieuwe regels zullen vanaf eind 2014 ingaan, de regels voor etikettering van voedingswaardes zijn verplicht vanaf eind 2016.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=144105035666101&href=ht tp%3A%2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FNieuwsflash-heldere-voedseletikette n-verbetering-voor-consument-_2257.aspx&send=false&layout=standard&widt h=450&show_faces=true&action=like&colorscheme=light&font&height=80

Contact: Bart Staes -