Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 06-07-2011 Energiezuiniger wonen dankzij Klimaatconvenant

Vandaag ondertekenden Huurdersbond Ede, woningcorporatie Woonstede en de gemeente Ede het `Lokaal Klimaatconvenant 2011-2018'. Huurders hebben daar direct voordeel van. Honderden woningen worden energiezuiniger gemaakt.

Met het convenant in Ede sluiten partijen aan bij het landelijke convenant `Energiebesparing Corporatiesector' dat eind 2008 tussen Woonbond, Aedes en het Rijk werd gesloten.

Afbeelding: energielabels De Huurdersbond Ede pleit al sinds de totstandkoming van het landelijke convenant voor lokale afspraken. Hans Kregting, voorzitter van de Huurdersbond: `Na twee jaar touwtrekken is het convenant beter geworden dan we hadden gedacht. Huurders gaan direct wat merken van het convenant, want de ondertekening is het startsein voor de verbetering van een paar honderd woningen naar energielabel C. Tijdens de voorbereidingen van het convenant hebben we de bewonerscommissies nauw betrokken. Zij hebben straks ook een belangrijke rol in de voorlichting naar individuele bewoners.'

Verlagen woonlasten bewoners

Woonstede gaat tot en met 2018 2.000 van de 9.000 woningen naar label C brengen, te beginnen bij de slechtste woningen. Nu hebben de woningen gemiddeld label D. In 2014 moet dat gemiddeld label C zijn en in 2025 label B. Eén van de speerpunten van het convenant is het verlagen van de woonlasten van bewoners. Van alle investeringen in energiebesparing wordt de helft doorberekend in de huurverhoging. Waar nodig wordt de woonlastenwaarborg ingezet. Die waarborg regelt dat de woonlasten in verbeterde woningen nooit hoger uitvallen dan in woningen die nog niet verbeterd zijn.

Afname energieverbruik in kaart

Er wordt jaarlijks gecontroleerd of het energieverbruik daadwerkelijk afneemt, met de gegevens van netbeheerder Liander. Op verzoek van bewoners kunnen ook verbeteringen worden aangebracht waar dat mogelijk is per woning. Woonstede en de Huurdersbond gaan zich samen inzetten voor voorlichting over energiezuinig woongedrag.

Niet alleen beleid op papier

Jaap van Leeuwen, energieconsulent van de Woonbond, is sinds anderhalf jaar betrokken bij de gesprekken tussen Woonstede en de Huurdersbond. Hij vindt het bijzonder dat Woonstede zo ver vooruit kijkt met het beleid en dat Woonstede al daadwerkelijk aan de slag is gegaan met energiebesparing. Het is niet alleen beleid op papier.

Download Lokaal Klimaatconvenant Ede (pdf)