Gemeente Bernheze


Bouw zelf uw CPO-woning in Bernheze

Wilt u graag samen met anderen voordelig een eigen huis bouwen in Bernheze? Dan is wellicht één van de volgende CPO-projecten interessant voor u.

De volgende vijf CPO-projecten gaan binnenkort van start.
- Heesch: Hoogstraat;

- Nistelrode: Laar-Achterstraat en Toniesplein;
- Heeswijk-Dinther: Gymnasium en Cuneraschool

plattegrond CPO Cuneraschool en Gymnasium

plattegrond CPO Hoogstraat

week 27 CPO Toniesplein en LaarAchterstraat

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Het doel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is de consument meer zeggenschap te geven over het realiseren van zijn woning. De koper moet, samen met zijn toekomstige buren, een stichting of vereniging oprichten. Deze rechtspersoon treedt op als opdrachtgever en ontwikkelaar. In feite is het vergelijkbaar met de koop van een vrije kavel. Het verschil is, dat men bij CPO gezamenlijk bouwt onder een rechtspersoon (bijvoorbeeld een stichting of vereniging).

Gezamenlijk komen de kopers tot een keuze van architect en aannemer. De individuele invloed op de bouw van de eigen woning is vrij groot. Daarnaast kent CPO de nodige financiële voordelen; door samen aan te besteden en in te kopen kan men voordeliger bouwen. Ook door werkzaamheden zelf uit te voeren kunnen kosten bespaard worden. Verder leren de toekomstige buren elkaar kennen, doordat ze samen veel tijd met elkaar doorbrengen.

U moet er rekening mee houden dat deze manier van bouwen bewerkelijk is. U moet zich verdiepen in alle aspecten die bij het bouwen komen kijken. Het vergt ook erg veel persoonlijke inzet, eigen (vrije) tijd, doorzettingsvermogen en energie. Daarnaast moet u vaak gezamenlijk tot besluiten en compromissen komen. CPO betekent ook veel samenwerken.

Professionele begeleiding
In tegenstelling tot professionele ontwikkelaars hebben deelnemers aan CPO over het algemeen weinig ervaring met woningbouw. Om toch tot het gewenste eindresultaat te komen, is het van belang dat de toekomstige bewoners een aantal zaken regelen op juridisch, financieel en organisatorisch gebied.
Allereerst moeten de leden van dit collectief een vereniging oprichten die het realiseren van woningen op de CPO-locatie als doelstelling heeft. Onderdeel hiervan is het opstellen van statuten, waaruit blijkt dat de vereniging/stichting geen winstoogmerk heeft, zich professioneel laat begeleiden en dat zij zal zorgen voor continuïteit van het gehele traject. In overleg met de gemeente wordt er vervolgens een deskundig bureau uitgekozen dat het CPO-traject begeleidt.

In de eerste fase van dit traject sta je er als koper niet alleen voor. De provincie Noord-Brabant heeft momenteel een `stimuleringsregeling collectief particulier opdrachtgeverschap' die erop gericht is om CPO-projecten in de eerste fase financieel te ondersteunen met een bedrag van EUR 4.000,- per woning.
In die eerste fase worden immers kosten gemaakt, bijvoorbeeld voor professionele begeleiding, een architect, vergaderingen en het oprichten van een rechtspersoon. De deelnemers kunnen hiervoor niet altijd voldoende geld voorschieten. Professionele begeleiding is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Kijk voor de overige voorwaarden op de website van de provincie, www.brabant.nl.

Voor wie zijn de woningen bestemd?
De projecten zijn onderverdeeld in CPO voor starters en CPO voor senioren. Hieronder is te zien hoe de projecten verdeeld zijn:
- starters: Laar-Achterstraat en Cuneraschool;
- senioren: Toniesplein, Hoogstraat en Gymnasium.

CPO-traject
Momenteel is de gemeente bezig om voor de diverse locaties te onderzoeken wat de bebouwingsmogelijkheden zijn. Wij gebruiken hiervoor de zomerperiode. In september houden wij per kern een informatieavond om de projecten nader toe te lichten. Dan kunnen wij u verder informeren over zaken als de invulling van de locatie, grondprijs, planning, etc.
Na de informatieavond kunnen de geïnteresseerden zich inschrijven voor een CPO-kavel. De uitgifte van de CPO-kavels vindt volgens het gemeentelijke toewijzingssysteem plaats.

Meer informatie
Voor meer informatie over CPO kunt u de volgende websites raadplegen:
- www.brabant.nl (Provincie Noord-Brabant);
-www.iceb.nl (Informatie Centrum Eigen Bouw);
- www.rijksoverheid.nl (Ministerie van Ministerie van Infrastructuur en Milieu).

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35