Provincie Noord-Holland

Kasteelterrein `t Huys te Nuwendore officieel geopend

06 juli 2011 -

Het kasteelterrein 't Huys te Nuwendore (Nuwendoorn) in Harenkarspel is officieel geopend en vanaf nu toegankelijk voor publiek. Op 23 juli vindt er een feestelijke publieksdag plaats.

Gedeputeerde Elvira Sweet heeft op 6 juli de openingshandeling verricht samen met de burgemeester van Harenkarspel, de heer Vermeer. Aansluitend overhandigde mevrouw Sweet de sleutel van de toren aan het museum Surmerhuizen, dat de openstelling van de toren gaat verzorgen.

Rijksmonument met geschiedenis
De Nuwendoorn is een van de dwangburchten die in opdracht van Floris V zijn gebouwd. Na de dood van Floris V is het kasteel verwoest. Het kasteel is weer opgebouwd maar door een dijkdoorbraak in 1370 weer verdwenen. Pas in 1946 werd Nuwendoorn opnieuw ontdekt. Nadat de fundamenten waren gevonden is het in de jaren '60 door de toenmalige Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek archeologisch onderzocht. Het terrein is toen tot Rijksmonument verklaard. Vervolgens zijn de fundamenten met beton afgedekt en in de jaren '80 is het eigendom overgegaan naar de provincie Noord-Holland. In 2005 heeft de architect Paul van Vliet (eveneens architect van kasteel Huis ter Haar) een ontwerp gemaakt voor het terrein. In 2009 is de daadwerkelijke restauratie begonnen. De werkzaamheden zijn voor een groot deel uitgevoerd door jongeren van Herstelling Den Helder en Amsterdam. De provincie heeft de restauratie uit laten voeren omdat het terrein grote historische waarde heeft.

QR en bankjes
Het terrein wordt door vier QR- bordjes verbonden met Oneindig Noord-Holland. Ook komen op het terrein bankjes te staan die ontworpen zijn door Rene Knip. Hij heeft de huisstijl van de Westfriese Omringdijk ontworpen en door deze bankjes wordt het terrein verbonden met deze dijk.

Publieksdag op 23 juli
Tijdens de publieksdag is iedereen van harte welkom om het kasteelterrein te bezoeken. Deze dag staat in het teken van de beleving van het gebied rond 1300 na Chr. Daarnaast is het mogelijk een bezoek te brengen aan museum Surmerhuizen om de kasteelvondsten van 't Huys te Nuwendore te bezichtigen.

Het programma
Vanaf 11.00 uur (doorlopend programma)

* De Troubadours spelen muziek en laten samen met de Compagnie van Brederode de 13e eeuw herleven. Bezoekers kunnen boogschieten, kijken naar het bewerken van wol en eten proeven dat vers uit de pannen komt. De Compagnie van Brederode en De Lepelaar koken met vergeten groenten uit de regio.

* Fototentoonstelling van het kasteelterrein "Van opgraving tot nu".
* Presentatie over de geschiedenis van de omgeving door de Stichting Regionale Archeologie Gheestmanambocht.

11.00 uur en 13.00 uur: Rondleiding

12.00 uur en 14.00 uur: Wandeling in de sporen van Floris V met Frans Diederik over de Westfriese Omringdijk naar Museum Surmerhuizen waar een tentoonstelling is ingericht met de mooiste vondsten van het kasteel.

13.30 uur en 15.30 uur: Wandeling over de Westfriese Omringdijk met Willem Messchaert naar de kerk van Eenigenburg die op een terp is gebouwd.

17.00 uur: Afsluiting

---