Nieuw-Vlaamse Alliantie




Vlaams adoptiebeleid moet transparanter

klok 06 juli 2011

Kandidaat ouders van een adoptiekindje uit het buitenland moeten in de toekomst sneller duidelijkheid en zekerheid krijgen. De adoptieprocedures zijn nu immers ondoorzichtig en slepen vaak jaren aan. Om komaf te maken met de onzekerheid vatten de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en sp.a de hervorming van het adoptiedecreet aan.

Lies Jans werkt als Vlaams parlementslid van de N-VA in het Vlaams Parlement, samen met collega's Else De Wachter (sp.a) en Tom Dehaene (CD&V), aan een voorstel voor een menselijker Vlaams adoptiebeleid. Ieder die dat wil, zal zich in de toekomst nog kunnen melden als kandidaat-adoptieouder. Het is wel de bedoeling mensen bij wie de procedure is opgestart zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over hun adoptiekansen. Daarnaast moeten kandidaten op korte termijn uitsluitsel kunnen krijgen over hoe lang het zal duren vooraleer hen een kind kan worden toegewezen.

Wie nu een kind uit het buitenland wil adopteren, moet al gauw 3,5 jaar wachten. In 2010 waren er daarenboven amper 205 adoptiekinderen voor 560 kandidaat- adoptieouders. Die laatste krijgen inmiddels de boodschap dat het tot tien jaar kan duren vooraleer ze een adoptiekind in hun gezin kunnen verwelkomen.

"Een koppel dat zwanger is, weet dat het ongeveer negen maanden duurt vooraleer ze hun kindje kunnen verwachten", vertelt Lies Jans. "Dat kan wat minder zijn, of wat meer. En uiteraard kunnen zich tijdens de zwangerschap ook complicaties voordoen. Maar biologische ouders weten zeker dat ze niet eindeloos en vruchteloos zullen wachten. Adoptieouders moeten ook zeker kunnen zijn dat -eens ze geschikt zijn bevonden om een kind te adopteren- ze echt in blijde verwachting mogen zijn."

Een van de speerpunten in de hervorming van het Vlaamse adoptiebeleid is de oprichting van een Vlaams Centrum voor Adoptie. Volgens Lies Jans moet iedereen die een kind wil adopteren of informatie zoekt over adoptie terecht kunnen bij dat centrum. Het Vlaams Centrum voor Adoptie moet volgens Lies Jans het uithangbord worden van een goed uitgebouwd Vlaams adoptiebeleid. Auteur(s): Lies Jans, Ondervoorzitter fractie Vlaams Parlement Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien.bruyland@vlaamsparlement.be