ChristenUnie


Onafhankelijkheid Zuid-Soedan eerste stap op lange weg

Onafhankelijkheid Zuid-Soedan eerste stap op lange weg

IMG_3505 woensdag 06 juli 2011 16:18 Zuid-Soedan moet ruimhartige steun krijgen vanuit de Europese Unie. Daartoe riep Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) de Hoge Vertegenwoordiger van het EU Buitenlands Beleid, Catherine Ashton, op in het debat over de situatie in Noord Afrika en Zuid-Soedan. ,,Mevrouw Ashton kent onze steun voor haar mensenrechten- beleid. Kies nu ook voor de rechten van het volk van Zuid-Soedan: het verdient onze steun!"

Zuid-Soedan wordt 9 juli onafhankelijk. Een glorieuze dag, aldus Van Dalen. ,,Wij hopen en bidden dat er een einde komt aan een lange tijd van oorlog en onderdrukking."

Lange weg

De onafhankelijkheid is volgens Van Dalen echter pas een eerste stap op een lange weg: ,,De moeilijke tijden zijn niet voorbij, integendeel. Het is daarom zaak dat de Europese Unie het nieuwe land voluit steunt. Onderwijs en landbouw moeten topprioriteit krijgen zodat het land zelfvoorzienend kan worden. Juist op die terreinen heeft de EU veel kennis beschikbaar."

De Europarlementariër vroeg ook aandacht voor de brute mensenrechtenschendingen die momenteel plaatsvinden. ,,Omar al-Bashir, de president van Soedan, moet gestopt worden! In Abyei is hij begonnen burgers uit te moorden. De etnische zuivering van het zuidelijke Ngok Dinka volk lijkt hij te zijn gestart. De EU moet het onderste uit de kan halen."

Eurofractie
Godsdienst en mensenrechten