Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


afgerond

Watergebiedsplan Zegveld feestelijk afgerond

Bijna 5 kilometer watergangen, 280 duikers, 180 peilscheidingsconstructies en 54 overstortconstructies: dit zijn slechts enkele cijfers die het watergebiedsplan in de polder bij Zegveld kenmerken. Dit project van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, gericht op een duurzaam watersysteem, is na jaren van intensieve werkzaamheden nu afgerond. Deze afsluiting is feestelijk gevierd met de bewoners van het gebied.

Terugblik

De polder Zegveld, die zich uitstrekt over een deel van de gemeente Woerden en een klein stuk van de gemeente Nieuwkoop, heeft als het ware een revisie op watergebied gehad. Diverse aspecten van de waterhuishouding zijn aan bod gekomen: er zijn nieuwe hoogwatervoorzieningen, gemalen, stuwen en watergangen aangelegd. Bovendien zijn er maatregelen getroffen met betrekking tot de onderbemalingen, waterkwaliteit, verdroging in natuurgebieden en berging van piekneerslag. Hierbij moest rekening gehouden worden met de belangen van de landbouw, de natuur en de bebouwing in het gebied. Na acht jaar werk kan er gezegd worden dat het gebied weer op orde is en bestendig is voor de toekomst.

Het laatste project

Alhoewel het watergebiedsplan reeds feestelijk is afgesloten, moet er feitelijk nog één laatste project uitgevoerd worden. De aan te leggen bufferzones langs de Bosweg in de gemeente Nieuwkoop doorlopen een ander traject met een langere doorlooptijd. Deze bufferzones zijn nodig om wegzijging (neer- en zijwaartse wegstroming van grondwater) vanuit natuurgebied De Haak zo veel mogelijk te beperken. Op deze manier probeert het waterschap verdroging of het inlaten van water met een slechtere kwaliteit te voorkomen.

Interactief

Het waterschap heeft bij dit project vroegtijdig de bewoners van het gebied betrokken. Het waterschap ging immers bij veel mensen letterlijk in de achtertuin aan het werk. Er is dan ook nauw overleg gepleegd in de vorm van bijvoorbeeld bewonersavonden, waarbij de bewoners inspraak hadden op de planvorming. Door deze samenwerking zullen zowel de bewoners en agrariërs in de streek als het waterschap van de aanpassingen profiteren.