Gemeente Veenendaal


Aanleg ecologische verbindingszone Valleikanaal Veenendaal voltooid

Met het onthullen van een picknicktafel op dinsdag 5 juli door wethouder Henk van Soest en heemraad Marjan Brouwer van Waterschap Vallei & Eem is de aanleg van de ecologische verbindingszone in Veenendaal officieel afgerond. De tafel staat ter hoogte van de Groeneveldselaan in Veenendaal. Het is een ontwerp van het waterschap met daarop informatie over de betekenis van de ecologische verbindingszone.

De ecologische verbindingszone langs het Valleikanaal in Veenendaal is vijf kilometer lang. Ze loopt van de oostelijke ringweg van Veenendaal tot aan Rode Haan op de Grebbelinie. In dit traject heeft Waterschap Vallei & Eem bijna drie kilometer natuurvriendelijke oevers aangelegd. Dat zijn flauwe oevers met inhammen die begroeien met oever- en waterplanten. Dit vormt een ideale plek voor vissen om te paren en eitjes te leggen (paaiplaatsen). In het centrum van Veenendaal is een nevengeul gegraven. Hier stroomt het water uit het Valleikanaal door kleine natuurgebiedjes. Verder ligt er in Veenendaal totaal 600 meter faunapassage. Dat zijn richels onder bruggen waar amfibieën en kleine zoogdieren autowegen kunnen passeren.

Het traject in Veenendaal maakt onderdeel uit van de ecologische verbindingszone die natuurgebieden van de Gelderse Vallei verbindt met natuurgebieden in het Eemland.

Onthullen picknicktafel