Gemeente Breda

Eerste resultaten Stadsmariniers in Veilig@Breda
Geen overlast meer rond Willem Alexanderplein en Scheperij (Teteringen), Jan Darkennisstraat en Calandstraat (Breda-Noord). Een winkelverbod voor vier personen in winkelcentrum Hoge Vucht. En buurtpreventieprojecten in Effen, Prinsenbeek, Muizenberg, Kievitsloop, Ulvenhout-Zuid en Nieuw Wolfslaar. Dat zijn enkele resultaten uit de tussenevaluatie Veilig@Breda waar het college van burgemeester en wethouders kennis van neemt.

Sinds januari zijn stadsmariniers in de vijf districten in Breda aan de slag. Zij voeren vooral regie op alles wat met veiligheid te maken heeft. Hij of zij heeft in beeld wat speelt in de wijk, verwerft snel informatie en zet die om in concrete acties die het veiligheidsgevoel vergroten.

De evaluatie beslaat de eerste helft van 2011. Verantwoordelijk wethouder Arbouw: "De eerste resultaten laten zien dat kordate, snelle acties en effectieve samenwerking helpen om aanhoudende overlast in de stad terug te dringen. We hebben dus de goede weg ingeslagen, maar we zijn er nog niet. De tweede helft van dit jaar krijgen ook de wijkveiligheidsplannen verder vorm."

Breda Noordoost

Aanhoudende overlast in de Jan Darkennisstraat en de Calandstraat was voor de Stadsmarinier Noordoost aanleiding om samen met bewoners en professionals zoals `Grote Broer', `Buurtvaders', politie, huismeesters en `Samen er Tegenaan' aan tafel te zitten en afspraken te maken om overlast en vernielingen tegen te gaan. Zo is afgesproken extra toezicht in te zetten. Door deze aanpak is de overlast verdwenen.

Rond de jeu-de-boulesbaan aan de Scheperij en het Willem Alexanderplein in Teteringen was sprake van ernstige overlast, zoals vernielingen en mishandelingen. De Stadsmarinier stelde een plan van aanpak op dat leidde tot gesprekken met de jongeren zelf, hun ouders en jongerenwerk. Ook kwam er extra toezicht waardoor de overlast duidelijk is gedaald.

Verder is door toedoen van de Stadsmarinier de rust in Winkelcentrum Hoge Vucht weergekeerd. Begin dit jaar was hier er nog sprake van overlast en van mishandeling. De Stadsmarinier initieerde gesprekken met politie, beheerder van het winkelcentrum en de winkeliersvereniging. Deze aanpak leidde uiteindelijk tot een winkelverbod voor vier personen.

Breda Noordwest

Het aantal woninginbraken in de buurten met buurtpreventie (Prinsenbeek, Overkroeten, Heksenwiel, Kievitsloop, Gageldonk, Kesteren en Muizenberg) is teruggebracht tot bijna 0%. Alle deelnemers voorzien hun eigendommen in de woning van een onzichtbaar DNA- profiel waardoor ze makkelijker traceerbaar zijn als ze zijn gestolen.

80% van de huurwoningen in de Haagse Beemden heeft het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit jaar start in Muizenberg nog een proef om huurwoningen, koopwoningen en de woonomgeving te certificeren. De Stadsmarinier Noordwest coördineert de proef. Verder pakt de Stadsmarinier samen met de politie jongerenoverlast in Heksenwiel aan. Jongeren krijgen blauwe, gele of rode kaarten als zij overlast veroorzaken, waarbij zij respectievelijk worden geregistreerd, gewaarschuwd of beboet. De overlast is ook hier verminderd.

Breda Zuidwest

De golf van woninginbraken in Boeimeer was voor de Stadsmarinier Zuidwest aanleiding om in de wijk een begin te maken met de opzet van buurtpreventie. Die moet leiden tot een daling van het aantal inbraken. Naast de coördinerende rol in de Dag van de Veiligheid in Heuvel, pakte de Stadsmarinier ook onjuist gebruik van het persoongebonden budget (PGB) aan. Daarbij waren politie, bemoeizorg, veiligheidshuis, het openbaar ministerie en sociale zaken van Gemeente Breda betrokken. In mei startte in buurtschap Effen de buurtpreventie en w erd de verlichting aan de Effenseweg gerepareerd of vervangen.

Breda Zuidoost

De evaluatie van de werkzaamheden van de Stadsmarinier Zuidoost beslaat drie maanden. De eerste resultaten laten zien dat in Ulvenhout-Zuid en Nieuw Wolfslaar-Noord is gestart met buurtpreventie. De Stadsmarinier was verder intensief betrokken bij de introductie van betaald parkeren bij de Galderse Meren en het binnen de perken houden van de overlast rond de homo-ontmoetingsplek op de Galderse Hei. Zo werden ondermeer ervaringen uitgewisseld met de deelgemeente Kralingen (Rotterdam).

Centrum

De overlast rond de coffeeshops in de Boschstraat is aangepakt. Stadsmarinier Centrum en de wijkraad maakten afspraken met exploitanten. Zo hielden de exploitanten extra controles en zorgden voor het schoonhouden van de straat. Ook hielden politie en Stadstoezicht van de gemeente meer toezicht in de Boschstraat. Verder is een nieuwe bestuurlijke behandeling van overlastgevende coffeeshops ontwikkeld. Er worden geen dwangsommen meer opgelegd, maar bij overtredingen gaat de gemeente over tot tijdelijke sluiting en worden vergunningen ingetrokken.

Ook is de overlast in de Veolia-bussen teruggedrongen doordat er meer toezicht in de bussen was.

Wijkveiligheidsplannen

In Veilig@Breda staat verder dat de stadsmariniers samen met de wijkprojectgroep Hoge Vucht, Doornbos- Linie, de bewonersbelangenvereniging en huurdersbelangenvereniging dit jaar starten met veiligheidsplannen in De Geeren. Ook voor de Haagse Beemden wordt gewerkt aan een wijkveiligheidsplan in samenwerking met de wijk.

De Veiligheidsmonitor 2011 en de bevindingen van de Stadsmariniers tezamen bepalen voor welke wijken in Breda volgend jaar een wijkveiligheidsplan wordt opgesteld.