Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Werkatelier Ontwikkeling Schulpvaart

Publicatiedatum : 6 juli 2011

Op 6 juli vindt het tweede werkatelier plaats over de Ontwikkeling van de Schulpvaart in de gemeente Castricum. Omwonenden en vertegenwoordigers van belangenorganisaties zijn uitgenodigd om in een vroeg stadium mee te praten over de ontwikkeling van de Schulpvaart. Gemeente, provincie en hoogheemraadschap werken gezamenlijk aan plannen om op twee plekken langs de vaart natuurgebieden aan te leggen gecombineerd met waterberging en een duurzame inrichting van de oevers. Landschap Noord-Holland is ook nauw betrokken bij het maken van de plannen en heeft een adviserende rol.

De Schulpvaart gezien vanuit de lucht. Op 22 juni vond het eerste werk-atelier plaats. Het ging over een gebied van 5 hectare bij de wijk Kooiweg Noord langs de Zeeweg. Bewoners van onder andere het Gladiolenveld en de Hyacintenlaan kijken hier op uit. Het tweede terrein beslaat 12 hectare en bevindt zich in het agrarisch gebied langs de provinciale weg tussen Castricum en Limmen.

Informatiebijeenkomst na de zomer

Als ook het tweede atelier achter de rug is, verwerkt de projectgroep de input in de plannen. Na de zomer volgt er een informatiebijeenkomst waarop de eerste plannen worden gepresenteerd. Bewoners krijgen dan ruim de gelegenheid te reageren op de plannen.

Ervaringen van een deelnemer aan het werkatelier

Lia Vriend-Vendel heeft deelgenomen aan het eerste werkatelier op 22 juni en heeft haar bevindingen op papier gezet. Hieronder tref je haar verslag aan.

Renie Hylkema

Verslag werkatelier Ontwikkeling Schulpvaart 22 juni 1011

De eerste bijeenkomt over de inrichting van percelen langs de Schulpvaart in het kader van waterberging en natuurontwikkeling. Zoals ook tijdens de OBC (Overleg Buitengebied Castricum) van 14 juni was gebleken waren diverse partijen niet gelukkig met de locatiekeuze van de in te richten percelen. Zelf ging ik heen met de gedachte, hoe kan ik nu meedenken over de nieuwe inrichting als ik de keuze van het gebied ongelukkig vind. De opkomst was zeer groot, vooral veel zeer verontruste buurtbewoners, waarvan de achtertuin grenst aan het in te richten perceel.

Hoewel de bijeenkomst wat rommelig en onduidelijk startte, bleek de opzet van de avond heel goed uit te pakken. Er waren drie `tafels' met elk een eigen invalshoek voor de inrichting. Er werden drie groepen gevormd die bij elke tafel 20 min. konden discussiëren. Bij de tafel `waterberging' bleek al gauw dat hier misverstanden over het begrip bestaan. Er gaan geen grote waterpartijen aangelegd worden , maar er moet ruimte gecreëerd worden voor tijdelijke opslag bij extreme stortbuien, die men eens in de 10 jaar verwacht. Dit teveel aan water moet na een paar dagen weer afgevoerd zijn.

De tafel `natuurontwikkeling' kwam met heel illustratieve foto's van mogelijke begroeiing. Heel verhelderend en concreet. Iedereen kon een voorkeur aangeven. Daar bleek veel overeenstemming in te zijn. De tafel `cultuurhistorie' ging meer over de vorm van de Schulpvaart en het voormalige OerIJ. Wat doe je met de bedding om meer water op te kunnen vangen. Bij de diverse tafels kwamen ook de wensen betreffende een voetpad aan bod.

Al met al vond ik het dus een positieve bijeenkomst , waar de diverse meningen goed naar voor zijn gekomen en ging ik met een goed gevoel naar huis.

Lia Vriend-Vendel

Aantal reacties: 0
Bekijk de reacties