Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Dijkgraaf zet school op stelten

Publicatiedatum : 6 juli 2011

Ook de leerlingen van de Hasselbraam oefenen voor de wereldrecordpoging.

Als je in Heerhugowaard woont is de zee ver weg. Schoon water komt uit de kraan en vies water verdwijnt via het toilet. Allemaal heel vanzelfsprekend. Maar het gaat niet vanzelf. Dijkgraaf Luc Kohsiek kwam op twee vestigingen van basisschool de Hasselbraam vertellen wat Noord-Holland met water heeft.

Heel spannend was de kwis waarin de kinderen gevraagd werd hoe ver Heerhugowaad onder zeeniveau ligt. Tussen 2 en 3 meter was het goede antwoord. Noord-Holland heeft geen bergen, maar duinen. Die in Bergen zijn het hoogst. Hoe belangrijk droge voeten zijn, bleek uit de vraag naar de schade als Noord-Holland overstroomd zou worden. De duizendjes vlogen door de gymzaal en de kinderen bleken niet op een miljoen meer of minder te kijken.

Maakt niet uit: in de les van meester Luc Kohsiek ging het niet alleen om de kennis, maar ook om steltlopen. De kinderen zijn al weken aan het oefenen in deze oer-Hollandse sport. Op vrijdag 9 september proberen basisscholen uit onder andere Heerhugowaard, Schagen, Hoorn en Westzaan op het Strand van Luna het wereldrecord steltlopen te breken. Er wordt op een kleine 1000 kinderen gerekend.

In de les van de dijkgraaf ging het niet alleen om de kennis, maar ook om steltlopen.